8 maj 2024
måndag, 03 februari 2020 11:34

Östra Real återinvigs

Skrivet av 

 

 

Cirka 1.100 gymnasieeleverna kan återvända till Östra Real på Karlavägen på Östermalm efter att de studerat på Anna Whitlock på Kungsholmen under den tid som skolan har renoverats av Arcona under cirka 1,5 år.

 


Arcona har haft i uppdrag av Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) om att renovera och bygga om skolfastigheten Östra Real på Karlavägen. Projektet som är ett samverkansentreprenadavtal har pågått från augusti 2018 fram till november 2019 med ett ordervärde om cirka 160 Mkr. Fredagen den 7 februari inviger skolborgarrådet Lotta Edholm (L) Östra Reals gymnasium.  Skolan har under 1,5 år restaurerats och totalrenoverats. De cirka 1.100 gymnasieeleverna har under tiden studerat på Anna Whitlock på Kungsholmen.

Östra Real ritades av arkitekten Ragnar Östberg, som även har ritat Stockholms stadshus. Skolan fick en omfattande renovering för 45 år sedan men skolan har nu, i stor utsträckning, återställts till sitt ursprungliga utseende.

– Anrika hus kan förstärka upplevelsen av att studietiden är viktig. Jag är väldigt glad att eleverna nu får komma tillbaka till sin vackra skola, och att de får med sig en bit av Stockholms historia, säger Lotta Edholm (L), skolborgarråd i Stockholms stad.

Hela skolan har renoverats invändigt med nya ytskikt och armaturer förstärker det visuella intrycket för eleverna. Alla installationer såsom ventilation, el och rör är utbytta. Nya och fler toaletter har byggts, samt duschar och omklädningsrum har fräschats upp. Ett nytt fik är också byggt i en av elevkorridorerna.

– Vi är väldigt glada och stolta för att SISAB valt Arcona till att utföra renovering av Östra Real. Skolan har en stark historia och projektet har höga krav på utförande, vilket vi upplever som otroligt inspirerande för hela teamet. Vi kommer med varsamhet och stort engagemang rusta Östra Real för framtiden och dess elever samt personal, säger Lars Karlström, projektchef på Arcona.

– Ombyggnationen av Östra Real är ett stort och komplicerat projekt och vi har funnit att Arcona som samarbetspartner erbjuder SISAB det som vi har efterfrågat i anbudsförfarandet, säger Erkki Sievänen, projektansvarig på SISAB.