29 april 2024
fredag, 31 januari 2020 17:02

Varma/Sydkoreaner köper i Helsingfors för 5,15 Mdr

Skrivet av 

 

 

OP Groups huvudkontor i Helsingfors uppfördes 2017 och omfattar 74.150 kvm med arbetsplatser för 6.000 personer.



OP Cooperative, OP Financial Groups finska kooperativa bankrörelse, meddelade under fredagen ​​att företaget har sålt sitt nybyggda huvudkontor i Helsingfors till ett sydkoreanskt-finskt investeringskonsortium för cirka 480 miljoner euro, cirka 5,15 Mdr kr.

OP Group planerar att fortsätta verksamheten i den moderna byggnaden i stadsdelen Vallila i Helsingfors. Byggandet av den kommersiella fastigheten slutfördes 2017. Fastigheten har en yta om 74.150 kvm med arbetsplatser för 6.000 personer. Förutom OP Financial Group finns Skattemyndigheten i den stora fastighetens lokaler.

Vesa Aho, ekonomichef för OP Group, säger i ett pressmeddelande att försäljningen av fastigheten bidrar till att finanskoncernen OP kan expandera.

– Försäljningen och vårt avtal om leaseback av fastigheten i Vallila kommer att avsevärt minska koncernens fastighetsrisk och stärka dess kapitalbas. Det frigör också kapital för att öka verksamheten och ersätta extern finansiering. Dessutom var tidpunkten för transaktionen ganska optimal eftersom de långa terminsräntorna är rekordlåga, säger Vesa Aho.

I investeringskonsortiet som köpte fastigheten ingår finska Varma Mutual Pension Insurance Company samt sydkoreanska NH Investment & Securities och Shinhan Investment Corp.

Kooperativet OP Financial Group består av 156 medlemmars andelsbanker.