29 april 2024
torsdag, 30 januari 2020 17:20

CBRE: Gynnsamt för fastigheter

Skrivet av 

 

 

Amanda Welander, Head of Research, Sweden & Nordics, CBRE.




Låg inflation, 0 procent ränta och måttlig ekonomisk tillväxt kommer att sätta villkoren för ytterligare ett gynnsamt år för fastigheter. Nyligen publicerade CBRE Sweden Market Outlook 2020. Amanda Welander, Head of Research, Sweden & Nordics, CBRE, understycker de gynnsamma villkoren för fastigheter.

Den svenska befolkningen kommer att växa med 6,6 procent fram till år 2030. Eftersom befolkningen i åldern 65 år kommer att växa med 14 procent kommer behovet av investeringar i offentliga fastigheter att öka dramatiskt. CBRE tror att intresset för fastigheter inom den offentliga sektorn kommer att förbli högt under år 2020, eftersom sektorn också är ett intressant alternativ till statsobligationer. Högre avkastning, och med liknande motcykliska egenskaper, fortsätter intresset bland investerarna för fastigheter.

Färre människor befinner sig i ”pensionssparåldern” i Sverige, sett i ett globalt perspektiv, vilket kan innebära en relativt mindre tillströmning av svenskt kapital till våra institutioner än ett internationellt. BNP-tillväxttakten under år 2020 beräknas bli lite högre än år 2019. I genomsnitt förväntas också en något starkare krona. Men eftersom valutan förblir svag i ett historiskt perspektiv och Sverige förblir ett av de bästa länderna för en tillväxtpotential av BNP under de närmaste fem åren i Europa, är det ett fundament som tilltalar internationella investerare.

Investerare kommer också troligen att pressas längre ut i riskspektrumet, med konvergerande avkastning och minskade riskpremier som en följd. CBRE tror på stark M&A-aktivitet under 2020.

På grund av den starka tillväxten av anställda på kontor och en blygsam tillgång på kort sikt av kontorslokaler, menar CBRE att hyrestillväxten inom kontorssektorn kommer att fortsätta 2020, men i en långsammare takt. För detaljhandel och logistik kommer bekvämlighet fortsätta att vara avgörande, oavsett om det gäller snabba leveranser eller att öppna butiker längs transportlederna.

För bostadssektorn kommer byggandet att fortsätta att vara trögt under 2020. Investerarnas intresse för sektorn kommer att fortsätta att vara stort under 2020 på grund av den stabila riskjusterade avkastningen.

 

I en kommentar till rapporten säger Amanda Welander, Head of Research:
– Många investerare kommer att fortsätta att investera i linje med pågående megatrender, om e-handel, stadstillväxt och en åldrande befolkning.