21 juli 2024
måndag, 30 december 2019 14:15

Veidekke bygger ett konstcentrum i Trondheim

Skrivet av 

 

Det nya konstcentrumet på Kjøpmannsgata 36-38 i Trondheim kommer att omfatta cirka 3.300 kvm. Det kommer att innehålla utställningslokaler, konstverkstäder, biblotek, scen, matsalar, kontor samt en skulpturpark på taket.

 

 

Veidekke har tecknat ett avtal med Kjøpsmannsgata Ung Kunst AS om att bygga ett miljöcertifierat konstcentrum i Trondheim, ett projekt initierat och finansierat av konstnären Kjell Erik Killi Olsen. Uppdraget är en totalentrprenad  om cirka 113 miljoner MNOK, cirka 120 Mkr.

– Vi är tecksamma och stolta över att Veidekke valts för att bygga en kulturbyggnad som kommer att betyda mycket för konstnärer och kulturliv i Trondheim, säger distriktschef Ståle Brovold från Veidekke Bygg Trøndelag.

Det nya konstcentrumet på Kjøpmannsgata 36-38 kommer att omfatta cirka 3.300 kvm. Det kommer att innehålla utställningslokaler, konstverkstäder, biblotek, scen, matsalar, kontor samt en skulpturpark på taket. Byggnaden ska vara miljöcertifierad enligt BREEAM-NOR Very Good.

– Kjøpsmannsgata Ung Kunst  är en generös och unik present om cirka 175 miljoner norska kronor till Trondheim från konstnären Kjell Erik Killi Olsen. Konstcentrumet kommer ha ett varierat utställningsprogram med både etablerade och mindre etablerade konstnärer med särskilt fokus på yngre konstnärer, säger Ståle Brovold.

Projektet utvecklades i samarbete med Killi Olsen, Kjøpmannsgata Unge Kunstnere, HUS och arkitekter samt Veidekke. Byggandet påbörjas i januari med planerad slutförande i september 2021.