5 augusti 2021
fredag, 03 november 2017 14:03

T-banan Odenplan-Arenastaden byggstartas

Skrivet av 
alt
Fyra nya stationer ska byggas för den nya gula linjen mellan Odenplan och Arenastaden.

 

alt

Förlängningen av den blå linjen mellan Akalla och Barkaby station.

 

Sommaren 2018 är det byggstart för att förlänga tunnelbanans blå linje från Akalla till Barkarby. Samtidigt byggs den nya gula linjen som ska gå mellan Odenplan och Arenastaden. Nu konkurrerar många bolag om byggkontrakten om hela 30 Mdr kr. Projektet är mycket stort. Det handlar om två mil nya spår under mark, 11 nya stationer och 22 nya uppgångar, som ska färdigställas till år 2024. Nyligen kom över 300 företag till landstingets leverantörsdagar för att höra mer om tunnelbanans utbyggnad.

 

Det är fyra kommuner som får nya stationer: Stockholm, Solna, Nacka och Järfälla. Dessa kommuner är också med och finansierar utbyggnaden om cirka 30 Mdr kr tillsammans med staten och Stockholms läns landsting (SLL).

 

– Det handlar om en investering på nästan 30 Mdr kr. Cirka 300 byggföretag från 18 olika länder har besökt oss, så det finns ett stort intresse att vara med och konkurrera om byggkontrakten, säger Stefan Persson som är landstingets planeringschef för nya tunnelbanan, till SVT Nyheter Stockholm.

 

– Om arbetet går som det ska, kommer de här två linjerna att kunna öppna för trafik år 2024. Men även grenarna ut mot Nacka och Söderort kommer att börja byggas ganska snart, tillägger Stefan Persson.

 

80.000 nya bostäder

Efter 1994 då Skarpnäcks station invigdes av kungen har det inte byggts någon ny tunnelbana i Stockholm. När utbyggnaden är klar år 2026, kommer Stockholms tunnelbana att ha 111 stationer.

 

– Tunnelbanan blir en viktig stomme i hela Stockholms stadsutveckling, kring de nya linjerna kommer det att byggas runt 80.000 bostäder, säger Stefan Persson.