27 april 2024
fredag, 03 november 2017 12:07

Colliers: Rekordhögt logistikbyggande i Sverige

Skrivet av 
alt
Rustas centrallager i Norrköping förvärvades nyligen av Ness, Risan & Partners (NRP).


Sedan 2002 har Colliers fört statistik över nybyggnation av logistikfastigheter i Sverige, från 10.000 kvm och uppåt. I år kommer hela 24 byggnationer motsvarande cirka 600.000 kvm att färdigställas i år, vilket är ett nytt rekord och en ordentlig ökning från föregående år. Enligt Colliers statistik toppar logistikläget ”Stor-Göteborg” listan över flest antal färdigställda projekt samt mängden kvadratmeter.
    

– Det har varit högtryck under 2016 och 2017 gällande förfrågningar på att bygga nytt. Samtidigt har flera aktörer på marknaden beslutat att uppföra logistikbyggnader på spekulation. Detta bidrar till att rekordet kan nås och pekar på fortsatt hög efterfrågan på moderna logistikytor och en låg vakansgrad, säger Christoffer Bladh Nord, projektledare Colliers Industri & Logistik.
  

Han tillägger:
– Intresset på investerarmarknaden är lika stort men utbudet är lågt i förhållande till efterfrågan. Bland de större transaktionerna märks bland annat DSV’s anläggning i Landskrona som förvärvades av Logistea och Rustas centrallager i Norrköping som efter utbyggnad omfattar hela 117.000 kvm, och som i oktober månad förvärvades av norska Ness, Risan & Partners.