8 maj 2024
tisdag, 31 oktober 2017 19:03

Amasten köper för 130 Mkr i Sundsvall

Skrivet av 
alt
Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

 

Amasten Fastighets AB har tecknat avtal om förvärv av tio bostadsfastigheter i Sundsvall från KOFA AB. Transaktionen är ovillkorad och sker i bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 130 Mkr. Avdraget för latent skatt uppgår till cirka 6,4 Mkr och tillträdet är planerat till 1 december. Catella Corporate Finance och Delphi Advokatbyrå har rådgivare till köparen. 

 

Förvärvet innebär att Amasten skapar en tydlig närvaro i Sundsvall.

 

– I våras förvärvade Amasten sin första fastighet i Sundsvall och vi utökar nu beståndet med ytterligare tio stycken bostadsfastigheter. Vi ser Sundsvall som en attraktiv tillväxtort, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

 

De förvärvade fastigheterna i Sundsvall omfattar 9.221 kvm, varav 8.174 kvm utgörs av bostäder. De uthyrningsbara areorna utgörs av 152 lägenheter och några kommersiella lokaler. Aktuella hyresintäkter uppgår till cirka 11 Mkr per år.

 

Fastigheternas befintliga lån kommer att refinansieras med nya lån och bedöms motsvara en belåningsgrad om 68 procent. Den preliminära köpeskillingen för aktierna i det fastighetägande bolaget uppgår till cirka 72,4 Mkr. Av den totala köpeskillingen ska preliminärt cirka 15,5 Mkr erläggas kontant, samt 19,7 miljoner kronor erläggas i form av nyemitterade stamaktier i Amasten till en överenskommen teckningskurs om 4 kr per stamaktie. Den slutgiltiga köpeskillingen ska motsvara den preliminära köpeskillingen med justeringar för förändringar i det egna kapitalet på tillträdesdagen. Eventuella justeringar i den preliminära köpeskillingen ska regleras kontant.

 

Avtalet innehåller vidare en överlåtelsebegränsning (s.k. lock-up) genom vilken säljaren på vissa villkor åtar sig att under en period om sex månader från tillträdesdagen inte avyttra några nyemitterade aktier och under nästföljande sex månader inte avyttra mer än 50 procent av de nyemitterade aktierna. Efter en period om totalt tolv månader från det att emissionen avseende de nyemitterade aktierna registrerats hos Bolagsverket har säljaren rätt att avyttra samtliga nyemitterade aktier.