6 maj 2024
fredag, 27 oktober 2017 16:10

Stabil utveckling för Sweco

Skrivet av 
alt
Tomas Carlsson, koncernchef för Sweco.

 

Swecos koncernchef Tomas Carlsson är nöjd med utvecklingen för bolaget hittills i år. Det gäller i alla länder som bolaget är verksamt i och även i alla segment. I ett samtal med Tidningen Fastighetsaktien framhåller han bland annat att Sweco generellt har kunnat höja priserna, öka bolagets starka rörelsemarginal till 11 procent i Finland samt förbättrat förutsättningar i Nederländerna efter fortsatt integration av teknikkonsulten Grontmij.

 

Däremot verkar den starka svenska marknaden ha toppat, och han är inte helt nöjd med utvecklingen när det gäller rekrytering. Carlsson räknar med att bolaget kommer att bruttoanställa cirka 1.000 medarbetare i år, men konkurrensen är hård, vilket gör det utmanande att behålla kompetensen.

 

Under årets första nio månader ökade Sweco nettoomsättningen till 12.305 Mkr (12.111) och rörelseresultatet förbättrades till 995 Mkr (871), motsvarande en marginal om 8,1 procent (7,2). Vinsten efter skatt steg till 743 Mkr (655), motsvarande 6,2 kr per aktie (5,47).

 

Sweco är noga med att ta hänsyn till kalendereffekter och extraordinära poster och konstaterar i rapporten att EBITA för det tredje kvartalet ökade med cirka 20 Mkr.

 

Under och efter kvartalet tilldelades Sweco flera stora infrastrukturprojekt. Moderniseringen av Stockholms centralstation, utformningen av Paris tunnelbanelinje 15 och förlängningen av motorvägen E6 i Norge är några exempel på detta. Nyligen fick bolaget även i uppdrag att planera och utforma betydande delar av det kommersiella fastighetsprojektet Frankfurt Grand Central i Frankfurt am Main, Tyskland.

 

Den 30 september uppgick Swecos egna kapital till 5.425 Mkr (5.435 vid årsskiftet) motsvarande en soliditet om 38,9 procent (39,3), LE