6 maj 2024
torsdag, 26 oktober 2017 10:51

Galären invigde Luleås näst största konstverk

Skrivet av 
alt
Del av konstverket Finna Min Plats på fasaden mot Köpmangatan i Luleå. Foto: Jennie Pettersson

alt
Konstnären Pilar de Burgos är född 1971 i Mexiko och bor i Luleå. Hennes verk har ställts ut i Sverige, Tjeckien, Ryssland, Mexiko, Argentina, Kanada, USA och Japan. Foto: Jennie Pettersson

Igår onsdag invigde Galären ett av Luleås största konstverk. Det skedde i samband med invigningen av det ombyggda kvarteret Torsken i centrala Luleå, där det nya trygghetsboendet Floras Kulle med 62 bostäder och trygghetsboende ligger. Konstverket – Finna Min Plats – har skapats av konstnären Pilar de Burgos. Verket, som består av 112 kvm kopparplåt och 1.000 LED-lampor, har en visuell rörelse i form av en klängväxt som slingrande söker efter sin plats.
    
– Betraktaren kan följa växten från fasaderna på Hermelinsgatan och Köpmangatan till trygghetsboendets innergård, där konstverket blir ett motsatt komplement till sig själv. Här kan betraktaren sitta ner och finna sin egen plats, säger Pilar de Burgos.
    
– Efter ”Rostbollen” (The Opposite Sphere, eller Motsatta sfären, en åtta m hög och 17,5 ton tung skulptur i Notviksrondellen, red anm) torde det här vara Luleås största konstverk. Det är magnifikt med en grön växtkraft som passar så bra med fastighetens miljöklassade trygghetsboende, säger Marie Karlsson Tåhlin, ansvarig för inredning och design på Galären.