3 maj 2024
tisdag, 17 oktober 2017 15:11

Eurocommercial investerar stort i Bryssel

Skrivet av 
alt
Eurocommercial förvärvar Woluwe shoppingcenter i Bryssel, omfattande 23.000 kvm, för cirka 4,5 Mdr kr.

 

Eurocommercial Properties N.V. förhandlar om att förvärva Woluwe – det mest kända köpcentrumet i Bryssel av belgiska AG Real Estate. Förvärvet inklusive skatt kommer att uppgå till cirka 468 MEUR (4.468 Mkr), vilket ger en initial avkastning på knappt 4 procent. Det slutliga undertecknandet av avtalet ska äga rum i slutet av november och slutförande och betalning förväntas ske under första kvartalet 2018.

 

Woluwe shoppingcenter byggdes ursprungligen 1968 och ligger i en av Bryssels välsituerade förorter med utmärkt kommunikationsläge via bilvägar, egen tunnelbanestation, bussar, och en spårvagnslinje som öppnar nästa år med ett stopp direkt utanför huvudingången.

 

Förvärvet är en del i Eurocommercials åtagande att ständigt uppgradera sin portfölj och att diversifiera sitt innehav på olika marknader – denna gång genom ett återinträde på den belgiska marknaden via en skatteeffektiv REIT.

 

I förvärvet ingår en uthyrbar yta om 23.000 kvm, parkeringar samt omgivande mark, vilket ger Eurocommercial möjligheter att renovera befintliga ytor och att utvidga köpcentrumet med cirka 10.000 kvm.

 

Köpet finansieras till stora delar genom Eurocommercials Finance Rotation Program (FRP), vilket hittills i år har genererat 100 MEUR, med de nyligen avslutade försäljningarna av 74 rue de Rivoli i Paris och Mellby Center i Sverige. Ytterligare försäljning av fastigheter kommer att följa i Italien, Frankrike och Sverige där de starka marknaderna förväntas underlätta försäljningar till nuvarande eller över nuvarande värderingar.

 

Efter förvärvet av Woluwe kommer Belgien initialt att representera 11 procent av Eurocommercials portfölj, och upp till 12 procent efter planerade försäljningar och slutförande av utvecklings- respektive utbyggnadsprojektet C4 shopping i Kristianstad respektive Eurostop Halmstad.