4 maj 2024
fredag, 22 september 2017 16:40

Byggstart för Whites profilbyggnad på Hisingen

Skrivet av 
alt
White arkitekter har ritat Selma stads nya kultur- och stadsdelshus.

 

Nu förvandlas skamfilade miljonprogramsområdet Backa på Hisingen i Göteborg till Selma stad, med tusentals nya bostäder och det pånyttfödda torget i huvudrollen som scen, vardagsrum och mötesplats. Hjärtat i hela satsningen är ett storskaligt stadsdelshus fullt med rum för kultur. Den nya profilbyggnaden har ritats av White på uppdrag av GöteborgsLokaler. Huset omfattar 6.250 kvm fördelat på fyra plan och en mindre källare.

 

Backa är ett av stadens prioriterade utbyggnadsområden och på sikt planeras för upp till 3.000 nya bostäder i området. Hela Selma stad beräknas stå klar 2022–23.
Klassiska men luggslitna Backa kulturhus – där Nationalteatern huserade med hela sin verksamhet – ersätts med ett stadsdelshus som inrymmer teater, bibliotek, kafé, kulturskola, mötesplats för seniorer, fritidsgård och kontor för stadsdelsförvaltningen.

 

– Vi blev överförtjusta när vi förstod vilket innehåll huset skulle ha. Det är otroligt kul att få göra ett hus som visar upp kulturen i sin fulla prakt med hela huset som en stor scen, säger Mattias Lind, ansvarig arkitekt på White i Göteborg.

 

Byggnadens form och gestaltning ska främja det unika livet i huset på bästa sätt. Arkitekterna har skapat en både teatralisk och funktionell byggnad som lyfter fram husets innehåll. Fasaden utformas som en ridå, med böljande fönsteröppningar likt glipor i ridån där husets innehåll lekfullt visas upp för publiken på torget.

 

Arkitekturens mest tongivande element är betong, som bildar ytskikt för både golv, väggar och tak. I stället för kall och hård, som betong ofta beskrivs, blir den till en varm klangbotten för allt det färggranna som skapas och utstrålas i huset.