28 april 2024
tisdag, 27 juni 2017 14:53

Kammarrätten: – Nobel Center kan byggas

Skrivet av 
alt
Snart kan nya Nobel Center byggas på Blashieholmen efter Kammarrättens dom. Nobel Center ska öppna år 2019. Foto: David Chipperfield Architects

 

Det stred inte mot lagen när Stockholms kommun beslutade om exploateringen av mark på Blasieholmen för bygget av Nobel Center. Det konstaterar Kammarrätten i Stockholm i en dom under tisdagen den 27 juni.

 

I april 2016 beslutade Stockholms kommunfullmäktige att ge exploateringsnämnden rätt att exploatera en tomt på Blasieholmen för bygget av Nobel Center. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som gjorde en laglighetsprövning, dvs. prövade om beslutet strider mot lag. Förvaltningsrätten konstaterade att det inte fanns skäl att upphäva beslutet.

 

Tretton personer överklagade förvaltningsrättens dom till kammarrätten. Klagandena anser bland annat att fullmäktige överskridit sin befogenhet, att beslutet innebär ett otillåtet gynnande av Nobelhuset AB, att beslutet strider mot EU:s stats­stödsregler samt att det förekommit jäv under handläggningen av ärendet.

 

Eftersom det är fråga om laglighetsprövning har kammarrätten inte gjort någon lämplighetsbedömning.

 

Kammarrätten konstaterar att klagandena inte visat att det finns grund för att upphäva kommunfullmäktiges beslut om exploatering, varför överklagandena avslås.

 

Nobel Center, om 26.000 kvm, beräknas slå upp portarna under år 2019.