28 april 2024
onsdag, 01 februari 2017 18:50

NCC byggstartar multihus i Limhamn

Skrivet av 
alt

Multihuset i Limhamn integrerar många olika funktioner. Illustration: Kamikaze Arkitekter.

 

NCC har inlett bygget av Multihuset Limhamns läge i Malmö. Byggnaden uppförst över ett helt kvarter på Övägen strax öster om de gamla Cementasilorna på Limhamn och kommer att rymma såväl vårdcentral, apotek, förskola, livsmedelsaffär och kafé som bostäder, kontor och parkeringshus.

 

– Multihuset Limhamns läge är det första av sitt slag inom NCC. Genom att integrera service och bostäder och med ett parkeringshus minskar bilens ytanspråk i staden och det blir en trevligare stadsmiljö, säger Anders Tojkander, regionschef på NCC Property Development.

 

Förskolan byggs högst upp och utgörs av fyra avdelningar för upp till totalt 80 barn. Gården ligger på taket. Parkeringshuset sträcker sig genom huset från källarplan till och med våning fem. Norr- och sydsidan kläs in med kontor medan multihusets västra sida, som vetter mot havet, blir bostäder.

 

Det kommer att synas att multihuset har många olika funktioner. Därför kommer fasaderna ge uttryck för innehållet och ha en naturlig variation. Planerad inflyttning i huset är våren 2019, när också förskolan väntas öppna.

 

Det första spadtaget genomfördes genom att Katarina Wåhlin-Alm, Sverigechef NCC Property Development, Märta Stenevi, stadsbyggnadskommunalråd, Malmö stad och Niklas Sparw, vice vd NCC Building Sweden, tillsammans gjöt bokstaven M, under ledning av Emilia Wetterberg, som är NCCs platschef för multihuset. M-et kommer så småningom att gjutas in i markbeläggningen utanför multihuset.