29 april 2024
tisdag, 17 januari 2017 12:52

Peab och Balder säljer i Kockumsvarvet

Skrivet av 
alt

Totalt planeras i Varvsstaden 1.500 nya bostäder och 5.000 nya arbetsplatser som ska kombineras med skola, förskolor, handel och ett stort offentligt rum i en av de befintliga hallarna, vilka ska bli ett signum för Varvsstaden.

 

Kockums gamla varvsområde i Västra Hamnen, Malmö, heter nu Varvsstaden. Nu arbetar Peab och Balder tillsammans Malmö stad med en detaljplan. Varvsstaden sträcker sig i Västra Hamnen från klaffbron i öster till Skeppsbyggaregatan i väster. Totalt planeras i Varvsstaden 1.500 nya bostäder och 5.000 nya arbetsplatser som ska kombineras med skola, förskolor, handel och ett stort offentligt rum i en av de befintliga hallarna, vilka ska bli ett signum för Varvsstaden. Varvsstaden har ett utmärkt läge, precis i mötet mellan gammalt och nytt i centrala Malmö.

 

Nu köper Malmö stad av Varvsstaden AB en del av fastigheten Hamnen 21:149, för att kunna bygga en skola för 550 elever och en förskola för cirka 80 barn. Priset är 45 Mkr för ett markområde om cirka 11.150 kvm.

 

Varvsstaden AB ansvarar för att sanera marken inför överlämnandet och bolaget står även för kostnader för gator som hör till det markområde som affären omfattar. Köpeavtalet är beroende av att ny detaljplan (Dp 5400) antas och vinner laga kraft.

 

Fastigheten Hamnen 21:149 ägs av bolaget Varvsstaden AB, ägt av koncernmoderbolaget Fastighets AB Centur, vilket i sin tur ägs av Fastighets AB Balder och Peab Fastighetsutveckling Sverige AB.

 

Malmö stad har sedan år 2011 tagit fram en utvecklingsplan som anger riktlinjer för planeringen av Varvsstaden, med stråk och platser, offentlig service, kommunikationsvägar, grönstruktur och bevarande av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

 

Genom ramavtalet skapas möjlighet att fortsätta omvandlingen av Varvsstaden och utveckla Kockums gamla varvsområde till en del av det nya Malmö. Enligt avtalet kommer Varvsstaden AB bland annat att bekosta två nya gång- och cykelbroar över södra Varvsbassängen, som förbinder området med gamla staden, anläggandet av allmänna platser inom området och delar av den kommande esplanad som löper genom Varvsstaden i nord-sydlig riktning.

 

– Tillsammans har vi skapat förutsättningar för Varvsstaden AB att fortsätta utveckla det gamla varvsområdet. Varvsstaden är ett viktigt område som låter gamla staden och Västra Hamnen växa ihop, vilket betyder mycket för utvecklingen av centrala Malmö, säger Håkan Thulin, Malmö stads exploateringschef.