28 maj 2024
onsdag, 30 november 2016 14:27

Kasper Salin-priset 2016 gick till HSB

Skrivet av 
alt

I Örgryte Torp har HSB Göteborg slutsålt brf Studio 1 och brf Studio 2, omfattande totalt 155 lägenheter.

Foto: Rasmus Norlander

 

Kasper Salin-priset 2016 tilldelades HSB:s Studio 1 i Örgryte Torp, Göteborg. Arkitektonisk höjd och fin samklang med omgivande natur var några av lovorden som hördes när juryn prisade projektet. På plats på Cirkus i Stockholm var förutom arkitekten Johannes Norlanders team, projektledningen från HSB Göteborg även en av de boende i HSB Studio 1.

 

Vid nomineringen beskrevs projektet som att stadsdelen Örgryte Torp utanför Göteborg växer fram i ett område med såväl äldre bostäder som naturområden och parkmark. Med avstamp i en traditionell bostadsform uppnår projektet arkitektonisk höjd och skapar sina kvaliteter i inre och yttre rum utan att störa den enkla stadsplanens idé med lamellhus i sluttande terräng.

 

Genom skicklig rumsgestaltning och materialbehandling – huvudsakligen svartbränt tegel – formas byggnadernas tydliga och koncentrerade karaktär i nära samspel med platsen. För de boende skapas värden som håller över tid, såsom entréplanets sociala och välkomnande ytor; den tydliga ordningen mellan gemensamt och privat; bostädernas välstuderade rum som lyfts av vackert dagsljus och får utblickar i flera väderstreck.

 

Genom en raffinerad och sinnlig komposition av material och ett gediget genomförande skapas vardagsarkitektur i mänsklig skala.

 

Övriga nominerade till Kasper Salin-priset 2016 var:

 

Nötkärnan vårdcentral, Bergsjön. Arkitekt är Wingårdhs, byggherre en privat läkarklinik genom Christer Andersson.

Ur juryns motivering:

”Utan att få lov att nudda mark är den en markering i stadsrummet och tillför kvaliteter på en plats som tidigare enbart använts för parkering. Huset gör på så sätt stor skillnad i många människors vardag.”

 

Bro galopp i Bro, Önsta. Arkitekt är Gustav Appell arkitektkontor, byggherre Svensk Galopp.

Ur juryns motivering:

”Byggnadens stålstomme är en integrerad del av arkitekturen och konstruktionen har verkat som motor för projektets form.”

 

Råå förskola i Råå utanför Helsingborg. Arkitekt är Dorthe Mandrup Arkitekter, byggherre Helsingborgs stad.

Ur juryns motivering:

”Resultatet är en rik miljö, precis och lekfull, som på ett taktilt sätt stimulerar till lärande. Samspelet mellan ute, inne och platsens specifika kvaliteter får en central plats.”