18 maj 2024
tisdag, 15 mars 2016 15:26

Samråd om "Ämbetshuset" på Kungsholmen

Skrivet av 
alt
Ämbetshuset på Hantverkargatan på Kungsholmen ska byggas om med 180 borätter samt till allmänna lokaler, en lobby och ett café med inglasad uteservering på mittgården.

 

Den 10 mars – 21 april pågår ett samråd om det så kallade Ämbetshuset på Kungsholmen, en stor fastighet om 16.000 kvm, ägd av Oscar Properties och Balder. I planen föreslås att byggnaden görs om till bland annat bostäder och centrumverksamheter.

 

I det så kallade ”Ämbetshuset” på Kungsholmen har Länsstyrelsen haft sitt kontor sedan 1970-talet. Nu har Länsstyrelsen flyttat till Regeringsgatan 66 och stadsbyggnadskontoret har upprättat ett planförslag om att göra om byggnaden till bostäder, centrumverksamheter, kontor, hotell och skola.

 

Byggnaden uppfördes 1926 åt Kungliga Byggnadsstyrelsen och den har ett stort kulturhistoriskt värde som det är viktigt att värna vid omdaningen.

 

Förslaget innebär att största delen av byggnadens våningsplan görs om till bostäder, cirka 180 bostadsrätter. På entréplan föreslås bland annat allmänna lokaler, en lobby och ett café med inglasad uteservering på mittgården.

 

Fastigheten Murmästaren 3 ligger centralt på Kungsholmen, utmed Hantverkargatan nära Kungsholms torg. Fastigheten består i sin helhet av en byggnad, som uppfördes 1926. Byggnaden, som kom att kallas Ämbetshuset, är klassad som särskilt historiskt värdefull av Stadsmuseet.

 

Förslaget som inkommit innebär att största delen av byggnaden görs om till bostäder, cirka 180 bostadsrätter. Entrén och till viss del gården ska vara publika och där ska finnas möjlighet för olika mindre verksamheter som till exempel café, bistro och butiker. I källaren och troligtvis på den nedre våningen planeras för kontor.

 

Stadsbyggnadskontoret anser att det är viktigt att värna om byggnadens arkitektur och historia. Genom att bevara så mycket som möjligt av ursprunglig planlösning, detaljer och material kan de kulturhistoriska värdena bevaras, men med en ny användning av byggnaden. Det som gör byggnaden unik och attraktiv är bland annat entrérummet och gården. I förslaget vill Stadsbyggnadskontoret därför öppna dessa delar och göra dem mer offentliga och tillgängliga än förut.

 

Oscar Properties Holding förvärvade i oktober 2014 totalt 50 procent av fastigheten Murmästaren 3 från Balder. Det underliggande värdet för hela fastigheten uppgick till 490 Mkr. Det är samma värde för fastigheten som när Balder köpte den från Vasakronan.

Se länk:

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=12463:balder-säljer-för-800-mkr

 

I december 2013 köpte Balder Murmästaren 3 på Hantverkargatan av Vasakronan, Kungsholmen till ett underliggande fastighetsvärde om 490 Mkr.

Se länk:

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=11582:vasakronan-säljer-för-490-mkr-till-balder&Itemid=343