18 maj 2024
måndag, 14 mars 2016 16:56

Konceptet för Barkarby sjukhus tar form

Skrivet av 
alt

Barkarby sjukhus kan stå klart under 2020. Exteriör vy från öster, BSK arkitekter

 

Sommaren 2014 fick Hemsö en markanvisning av Järfälla kommun för att kunna uppföra ett nytt sjukhus i Barkarby. Nu presenterar bolaget tillsammans med Capio en gemensam förstudie som visar hur sjukhuset kan tillgodose det ökade vårdbehovet till följd av den demografiska utvecklingen främst i den nordvästra delen av Stockholms län och hur lokalerna kan utformas för skapa en läkande miljö för snabbare tillfrisknande hos patienterna. Barkarby sjukhus kan också avlasta akutsjukhusen genom ökad tillgänglighet till ett brett vårdutbud för regionens patienter.

 

Hemsös markanvisning för Barkarby sjukhus ligger i nära anslutning till den planerade T-banestationen i Barkarby vilket innebär att cirka 1,4 miljoner invånare kommer att kunna nå det nya sjukhuset inom 30 minuter när T-banan är utbyggd år 2021.

 

Sjukhuset kan också innehålla en modern närakut med tillgängliga öppettider för patienterna. Vidare kan sjukhuset innehålla öppenvård i olika former samt slutenvård med bland annat geriatrik och stödjande vård.

 

Barkarby sjukhus planeras få en yta på 36.000 kvm inklusive ett parkeringshus och innehålla cirka 220 vårdplatser på slutenvårdsavdelningarna. Om allt går som planerat kommer sjukhuset att färdigställas 2020.

 

Järfälla kommun leds sedan valet 2014 av en koalition mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Den är i grunden positivt inställd till ett nytt sjukhus men i april ifjol krävde den besked från landstinget om finansieringen och om vilken vård som ska drivas.  LE