1 maj 2024
torsdag, 28 januari 2016 19:22

Två White-projekt i Mipim-final

Skrivet av 
alt

Kiruna ska få det centrum som staden tidigare saknat. På uppdrag av Kiruna kommun har White arkitekter tagit fram ett förslag för ett nytt torg och en stadspark.

 

För andra året i rad har White arkitekter chansen att vinna ett av världens tyngsta arkitekturpriser. Två av bolagets projekt är nominerade till MIPIM Awards 2016, dels den psykiatriska kliniken i Aabenraa i Danmark, som har gått till final i kategorin hälso- och sjukvård, dels planen för framtidens Kiruna, som tävlar i kategorin ”Best Futura Mega Projects”. Vinnarna offentliggörs den 17 mars i Palais de Festivals i Cannes.

 

– Vi är otroligt stolta över att ha två bidrag i finalen i en av världens mest betydelsefulla tävlingar för arkitekter. Det är ett styrkebesked i den stenhårda internationella konkurrensen. Samtidigt är det ett kvitto på att vi ligger i framkant när det gäller vårdarkitektur och hållbar stadsutveckling, säger Carl Bäckstrand, vice vd White arkitekter.

 

Den psykiatriska kliniken i Aabenraa invigdes 2015. Kliniken har 115 sängplatser och tar emot såväl vuxna som barn och ungdomar. Arkitekturen ska stärka patientens personliga trygghet och främja kontakten med omvärlden under behandlingen. Byggnaden är formad som en solfjäder runt en axel. Patienterna har tillgång till trädgårdar, terrasser, uterum, anläggningar för träning och ”orörd” natur. Interiören främjar sociala aktiviteter – från stilla samtal i behandlingsmiljöer till fysisk aktivitet.

 

I Kiruna arbetar White tillsammans med kommunen och invånarna med stadsomvandlingen.  White fick uppdraget efter seger i en internationell arkitekttävling 2013. Sedan dess har White tagit fram en utvecklingsplan för den nya staden, som bland annat innefattar stadskärnan, torget och stadshuset. Dialogen med Kirunaborna är en grundbult i arbetet med att skapa en tät och blandad stad med bra mötesplatser.

 

– Förra året vann vi en MIPIM Award för Würths nya huvudkontor i Örebro i kategorin Industri och logistik. Att vinna i Cannes är betydelsefullt och det skapar internationell uppmärksamhet för oss och våra uppdragsgivare, säger Carl Bäckstrand.