1 maj 2024
tisdag, 26 januari 2016 15:38

Castellum investerar för 116 Mkr

Skrivet av 
alt

Kungsporthuset, som omfattar 2.500 kvm, byggs om till högkvalitativ kultur- och nöjesarena med nyproduktionsstandard samtidigt som ett genuint, äldre, intryck tillvaratas.


Castellum har, via det helägda dotterbolaget Eklandia Fastighets AB, påbörjat en om- och tillbyggnation av Kungsportshuset i centrala Göteborg – lokalt välkänt som Gamle Port. Fastigheten ska bli en högkvalitativ kultur- och nöjesarena och hyras på 18-årigt avtal av börsnoterade 2E Group där hyresintäkten beräknas uppgå till 9 Mkr per år. Investeringen beräknas uppgå till 92 Mkr och investeringen beräknas vara färdigställd under andra kvartalet 2017. Projektet ska genomföras enligt miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad med ambitionen att nå nivå Silver. Arkitekt är White och som byggentreprenör har Veidekke utsetts.
    

– Kungsportshuset är sedan lång tid en viktig kulturbyggnad. Genom den här investeringen, till god avkastning, bidrar vi nu till att både bevara och förädla en genuin miljö, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.    
    

Vidare meddelar Castellum att dotterbolaget Corallen investerar, via det hälftenägda bolaget CORHEI Fastighets AB (f d Ståhls) i en ombyggnation av en central kulturfastighet vid Knäppingsborg i Norrköping. Den totala investeringen beräknas uppgå till 48 Mkr varav Corallens andel utgör hälften, dvs 24 Mkr.
    

Den påbörjade ombyggnationen, som omfattar cirka 2.200 kvm avsedda för kontors-, restaurang- samt butiksverksamhet, beräknas vara färdigställd under tredje kvartalet. En hyresgäst, Advokatfirman Glimstedt, har tecknat ett sexårigt hyreskontrakt som omfattar en tredjedel av ytan med ett årligt hyresvärde om 1,4 Mkr. Det totala hyresvärdet är beräknat till 4,6 Mkr per år.
    

Castellum har långfristiga, outnyttjade krediter om cirka 5 Mdr kr, vilka kommer att utnyttjas till investeringarna.