27 april 2024
torsdag, 21 januari 2016 18:55

Hemfosa köper för 0,5 Mdr i Finland

Skrivet av 
alt
Stina Lindh Hök, transaktionschef i Hemfosa.

 

Hemfosa fortsätter att etablera sig som en bred nordisk aktör inom samhällsfastigheter genom förvärv av ytterligare tre samhällsfastigheter i Finland. Nu har bolaget avtalat om förvärv av tre samhällsfastigheter i södra Finland till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 500 Mkr.

 

Hemfosa har idag sin tyngdpunkt i Sverige och ett växande fastighetsbestånd i Norge där de första förvärven genomfördes i början av året.
 

– Det här är vårt andra förvärv i Finland på kort tid. Därmed har vi på allvar etablerat oss som en bredare nordisk aktör samtidigt som vi stärker vår position ytterligare inom samhällsfastigheter i Finland, kommenterar Stina Lindh Hök, transaktionschef i Hemfosa.

 

Två av fastigheterna finns i Tammerfors, landets tredje största stad, och innefattar en universitetsbyggnad för Tammerfors universitet, respektive en kontorsbyggnad, vilken är fullt uthyrd till det finska skatteverket. Den tredje fastigheten, ett myndighetshus, ligger i Brahestad strax söder om Uleåborg och rymmer polismyndigheten, åklagarmyndigheten och kronofogdemyndigheten.

 

Den total uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 27.000 kvm med årliga hyresintäkter om cirka 40 Mkr. Genomsnittlig återstående avtalslängd är 10,4 år. Affären finansieras via eget kapital och banklån.

 

Fastigheterna säljs av en fond som förvaltas av Auratum Kiinteistöt Oy vars största investerare är Pensionsförsäkringsaktiebolaget Veritas och Turun Seudun Osuuspankki (Åbonejdens andelsbank).