27 april 2024
onsdag, 20 januari 2016 13:14

Pite havsbad blir flyktingboende

Skrivet av 
alt
Upplevelsecentrum vid Pite havsbad år 2002. Foto: Kister Berg, Akva Pite älvdal AB.

 

alt

Stranden i Pite havsbad, sommaren 2014.

 

Välkända Pite havsbad, grundat av Elof Söderberg och sedan 1950-talet kallat Nordens riveria, blir nu flyktkingboende för upp till 1.400 personer vintertid, men sommartid är det bara turism som gäller för havsbadet.

 

Enligt Pitetidningen träffades Tobias Lindfors, ordförande för Swedish Lapland DMC AB, och dåvarande ägaren till havsbadet, Hilding Holmqvist, som vid den tidpunkten sålde sitt skötebarn Pite havsbad. Men då i december i samband med försäljningen nämnde inte Lindfors för Holmqvist om att han planerade att täcka upp vintersäsongen med flyktingboende genom ett ingånget avtal om löpande kontraktstid om fyra år med Migrationsverket.

 

Av sekretesskäl i avtalet med Migrationsverket nämndes således inte planerna på flyktingboende i december men enligt ägaren Tobias Lindfors finns ambitionen kvar att Pite Havsbad ska bli en ledande spa-anläggning i Norden och han vill inte förknippas med Bert Karlssons insatser för flyktingar.

 

Enligt Tobias Lindfors innebär det att max 1.400 flyktingar, som fått uppehållstillstånd eller är på väg att få det, ska erbjudas boende. Den övriga hotelldelen, med cirka 200 rum i Pite havsbad, ska vara öppen för konferens och besökare under sommartid tillsammans med flyktinganläggningen.