19 maj 2024
måndag, 21 december 2015 18:03

Balder och AP3 bildar bostadsbolag

Skrivet av 
alt

 Erik Selin, vd och huvudägare i Balder, och Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-Fonden.



Fastighets AB Balder har tillsammans med Tredje AP-fonden (AP3) beslutat att ingå ett joint-venture för investeringar i bostadsfastigheter i Sverige. Bolagets inriktning är primärt investering i nyproduktion av hyresfastigheter i tillväxtorter i Sverige. Utöver de tre storstadsregionerna är även tillväxtorter med positiv befolkningsutveckling i fokus.
    

– Det är väldigt positivt och viktigt att saminvestera med en aktör som Tredje AP-fonden som har ett långsiktigt synsätt i investeringar såsom vi har. Konstellationen blir stark och öppnar väldigt många möjligheter, säger Erik Selin, vd och huvudägare i Balder.
    

Bostadsmarknadens prognoser visar att behovet är mycket stort och AP3, som är en betydande aktör i fastighetsbranschen, har inte haft någon exponering mot bostäder sedan tidigare.
    

– Vi ser goda möjligheter i att utveckla vår svenska fastighetsportfölj med bostäder tillsammans med Balder som är ett väletablerat bolag inom sektorn. Den starka befolkningstillväxt som väntas i Sverige innebär dessutom stora behov för nyproduktion av bostäder, säger Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden.
    

De bostäder som ska produceras i samarbetet med Balder ska vara miljöklassade. Affären är villkorad av godkännande från Konkurrensmyndigheten och affären beräknas kunna slutföras under första kvartalet 2016.
    

Vid det senaste halvårsskiftet uppgick Tredje AP-fondens tillgångar till 304,4 Mdr kr, varav fastigheter 41,4 Mdr, främst fördelat på fondens 25-procentiga innehav i Vasakronan och 85 procentiga innehav i Hemsö.

 

Under de senaste tio åren har Balder seglat upp som ett av de största börsnoterade fastighetsbolagen i Norden med fastigheter värderade till cirka 40 Mdr kr. Med innehavet i Sato ökar fastighetsvärdet till cirka 67 Mdr kr, samtidigt som andelen bostäder, inklusive bostadsprojekt, i portföljen ökar från 41 procent till 65 procent.