18 maj 2024
onsdag, 11 november 2015 16:33

Skenande avgifter för plan- och bygglov

Skrivet av 
alt

David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföregtagen, TMF.

 

De plan- och bygglovsavgifter som kommunerna tar ut per småhus har i genomsnitt ökat med över 400 procent och i några kommuner med över 800 procent sedan år 1990. Det visar en ny rapport som tagits fram av KTH på uppdrag av Trä- och Möbelföretagen, TMF, som har samlats in uppgifter från ett tjugotal kommuner, geogra­fiskt spridda över landet och med olika storlek, rörande avgifterna mellan åren 1990 och 2015. Det rör avgifter för styckebyggda småhus i en viss antagen storlek, den­samma vid båda tidpunkterna (tomtarea 800 kvm och boyta 160 kvm).

 

I de undersökta kommunerna har plan-­ och bygglovs­avgifter mer än fyrdubblats under perioden, från i genom­snitt cirka 25.000 kr till cirka 110 000 kr. VA-anslutningsavgifter har mer än fördubblats, från drygt 60.000 kr till drygt 130.000 kr. Elanslutningsavgifterna har utvecklats på liknande sätt, från knappt 10.000 kr till drygt 25.000 kr.

 

Under perioden har enligt tillgängliga statistiska uppgifter markpriserna mer än fyrdubblats, medan prisindexet för tillverkade trähus endast ökat från 100 år 1990 till 230 år 2015. Rapporten framhåller att det som ökat snabbast är markpriser och kommunernas plan-­ och bygglovsavgifter, vilka båda mer än fyrdubblats under den aktuella perioden.

 

Kommunernas planmonopol och byggarnas beroende­ställning gör att det är svårt för aktörer att ifrågasätta kommunala avgifter.

 

– Avgiftsökningen är enorm och mest anmärkningsvärd är den stora skillnaden mellan olika kommuner. Vi måste verkligen fråga sig om detta är rimligt. Planmonopolet gör att kommunerna har en oerhört stark ställning vid prissättningen, säger David Johnsson, vd på TMF.

 

I den allmänna debatten har det hittills fokuserats på markpriser och de direkta byggkostnaderna. Rapporten, som har undersökt den samlade kostnadsutvecklingen, kan konstatera att avgiften för den kommunala hanteringen har ökat betydligt snabbare än andra kostnader.

 

– Det påstås ofta att det har blivit dyrare att bygga hus, men den främsta kostnadsökningen står kontorsarbetet på kommunerna för – inte kostnaden för själva byggandet. Det är nödvändigt att tillsätta en utredning som genomför en oberoende granskning av orsaken till att just plan- och bygglovsavgifterna skenat på detta sätt, understryker David Johnsson.