18 maj 2024
måndag, 09 november 2015 11:57

NCC bygger länsmuseum i Nyköping

Skrivet av 
alt

Sörmlands Museum ska vara färdigbyggt i december 2017 och invigningen planeras ske i början av hösten 2018.


NCC bygger nya Sörmlands Museum, ett miljöanpassat museum med pedagogiska verkstäder och konsertlokal i Nyköping – en sal där även landstingsfullmäktige kan hålla sammanträden. Museet får även restaurang, kafé, butik och kontor och utanför entrén planeras en park med utställningsföremål. Ordern från Sörmlands läns landsting på den nya byggnaden är värd 248 Mkr. Dessutom utförs markarbete värt 50 Mkr.
    

– Byggnaden blir en tidskapsel där vi ska bevara kulturhistoriska föremål till eftervärlden. Det nya museet kommer att öka utbudet av kultur i Nyköping samt bli ett nytt besöksmål för turister, säger Johnny Niskanen, teknikchef på Sörmlands läns landsting.
    

Nya Sörmlands Museum kommer att omfatta totalt cirka 13.000 kvm och det får ett mycket centralt läge i Nyköpings hamnområde. Bygget ska genomföras i nära samarbete med Sörmlands läns landsting.
    

– Genom att jobba i partnering har vi fått en mycket effektiv process under de 1,5 år vi förberett projektet. Det innebär också att vi kommer att kommer att få en kortare byggtid än vid ett traditionellt samarbete, säger Matti Virkki, affärschef på NCC Construction.