18 maj 2024
lördag, 31 oktober 2015 18:59

Cushman & Wakefield: Transaktionerna ökade

Skrivet av 
alt

Karin Witalis, Head of Research, Cushman & Wakefield.

 

Efter en massiv investeringsaktivitet i slutet av förra året blev helåret 2014 ett rekordår på den svenska transaktionmarknaden med en omsättning på 158 Mdr kr. Aktiviteten har fortsatt i år och enligt Cushman & Wakefield var transaktionsvolymen under årets tredje kvartal cirka 33 Mdr kr, vilket är en ökning med 30 procent jämfört med samma period i fjol och 60 procent högre än genomsnittet för Q3 under de senaste tio åren.

 

Till ökningen bidrog framförallt Blackstones förvärv av en större portfölj från norska Obligo för cikra 9,5 Mdr kr, något som även medverkade till att andelen transaktioner av utländska investerare var 41 procent samt att merparten av de sålda portföljerna innehöll fastigheter spridda över flera län.

 

Precis som under kvartal två kom Stockholmregionen på andra plats närdet gäller transaktionsvolymen med 36 procent av affärerna. Västra Götaland (inklusive Göteborg) lockade 4 procent av det investerade kapitalet medan Skåne (inklusive Malmö) svarade för 6 procent.

 

När det gäller fastighetssektorer svarade fastigheter med blandad användning för 36 procent av den totala transaktionvolymen, medan kontorsektorn stod för 23 procent och bostäder och retail för 18-19 procent vardera.

 

Den starka efterfrågan på investerarmarknaden, slutligen, pressade avkastningsnivåerna på samtliga tre stora delmarknader i landet. För kontor med bästa läge i Stockholm bedömer Cushman & Wakefield att avkastningsnivån ligger på 3,90 procent, medan motsvarande siffra för Göteborg respektive Malmö är 4,35 procent respektive 5,10 procent.