18 maj 2024
torsdag, 29 oktober 2015 21:21

Skövdebostäder kan investera 6 Mdr

Skrivet av 
alt

Illustration av nytt hus i området Folkets park i Skövde.

 

Skövdebostäder kan bygga 3.000 bostäder på femton år för att möta en del av det enorma bostadsbehov som finns i Skövde. Bolaget är berett att investera omkring 6 Mdr kr för Skövdes utveckling – om rätt förutsättningar ges.

 

– Fattar kommunen beslut i planprocesser och annat som påverkar möjligheten till att bygga i den takt vi kan och vill bygger vi 3.000 bostäder fram till 2030. Det är en enorm ökning av produktionstakten från vår sida och detta möjliggörs av en mycket stark ekonomi med marknadsmässig avkastning och stigande fastighetsvärde. De goda förutsättningarna har vi tack vare strategiskt arbete och framsynt planering av såväl renovering och underhåll som nyproduktion, säger Dan Sandén, vd på Skövdebostäder.

 

Under affärsplaneperioden 2016-2019 ska Skövdebostäder färdigställa 175 lägenheter per år, sedan dras takten upp till cirka 220 lägenheter. Resten av behovet hoppas Skövdebostäder kan täckas av andra aktörer – inte minst genom att bolaget själva arbetar aktivt för att få till stånd samverkansprojekt av många olika slag.

 

Skövdebostäder har i sin affärsplan identifierat en rad tänkbara centrumnära och attraktiva lägen, med plats för 9.000 bostäder.

 

– Allt kan och ska inte bebyggas av Skövdebostäder och en del mark måste upplåtas till nya förskolor, skolor och annan infrastruktur som är nödvändigt för en växande stad. Det är också viktigt att få till en blandad bebyggelse med olika upplåtelseformer. Självklart måste utvecklingen av staden genomföras med omdöme, så att viktiga kultur- och naturvärden bevaras, säger Dan Sandén.

 

Förutom att hitta plats som möjliggör bostäder påvisar Skövdebostäder ett antal spännande projekt som kan bli verklighet i kombination med byggnationer. Bland annat en linbana mellan Resecentrum och Billingehus med en mellanstation vid Arena Skövde.