28 april 2024
fredag, 06 mars 2015 15:54

Newsec: Fastigheter fortsätter att leverera

Skrivet av 
alt

Max Barclay, vd för Newsecs svenska rådgivningsbolag.

 
Låga räntor, ökad riskvilja, god tillgång till finansiering samt relativt låg vakansrisk gör att direktavkastningskraven för fastigheter fortsätter att sjunka, samtidigt som avkastningskraven utanför bästa läge närmar sig primärlägen. Samtidigt gör en god hyresutveckling och låga vakanser att totalavkastningen ökar för fastigheter i bästa läge. Fastigheter kommer därmed fortsätta leverera en attraktiv avkastning i relation till andra tillgångsslag. Det framgår av vårens utgåva av Newsec Property Outlook.

 

Riksbankens beslut att sänka den svenska centralbanken räntan till -0,10 procent i början februari är en åtgärd som kommer att gå till historien och leda till en fortsatt välmående marknadsmiljö för fastighetssektorn i hela Norden de kommande kvartalen.

 

– Transaktionsvolymen nådde rekordnivåer i Sverige under fjolåret. Allt talar för en fortsatt hög likviditet, vilket gör tidpunkten optimal för fastighetsägare och investerare som har behov eller vilja av att omstrukturera sina portföljer och därmed säkra framtida kassaflöde, säger Max Barclay, vd på Newsecs svenska rådgivningsbolag.

 

Enligt Newsec kommer inhemska aktörer att fortsätta dominera transaktionsmarknaden framöver. Det finns dock ett tydligt intresse för den nordiska, och i synnerhet den svenska, fastighetsmarknaden hos internationella aktörer. Inte minst efter höstens försvagning av kronan. Ett intresse som även sträcker sig utanför storstäderna, och som mycket väl kan resultera i fler investeringar under året.

 

– De allt lägre direktavkastningskraven tillsammans med ett gynnsamt finansieringsklimat har gjort att investerare och fastighetsägare alltmer söker avkastning från investeringar i utvecklingsprojekt samt i ny- och ombyggnationer som ett komplement till förvärv av fastigheter för att skapa mervärde, säger Max Barclay.