29 april 2024
lördag, 21 februari 2015 19:40

DTZ: Nytt rekordår för transaktioner

Skrivet av 
alt

Fjärde kvartalet 2014 var det starkaste året för kommersiella fastighetstransaktioner på tolv år.

 

Transaktionsåret 2014 avrundades med sitt starkaste kvartal på tolv år med transaktionsvolym om 64 Mdr kr, vilket året tog volymen för helåret till ett nytt rekord på nästan 156 Mdr kr. Detta är 1 miljard kronor mer än föregående topp som nåddes år 2008 med 58 Mdr kr, eller 59 procent, över den genomsnittliga volymen under det senaste decenniet. Det framgår av Investment Market Update Sweden Q4 2014 från DTZ Research.

 

Inhemska investerare har dominerat den svenska marknaden för kommersiella fastighetstransaktioner under de senaste åren. Mot slutet av förra året ökade däremot aktiviteten från internationella aktörer, vilka ökade från 9 procent i det tredje kvartalet till nästan 23 procent under Q4.

 

När det gäller var affärerna genomförs noterar DTZ att investerare har breddat sin fokus på senare tid. Samma sak gäller vilka fastighetssegment som lockar till förvärv. Marknaderna utanför storstadsområdena fångar en växande interesse, samtidigt som Stockholm fortfarande är gynnat och stod för 35 procent av den totala transaktionsvolymen. Och även om bostäder och kontor är fortfarande investerarnas första val samtidigt som det genomfördes allt fler affärer inom sektorer som hotell och offentliga byggnader.

 

En stark efterfrågan från investerare drev avkastningen i samtliga storstadsregioner under det sista kvartalet ifjol.

 

Avkastningskravet för kontor i bästa läge i Stockholm var 4,35 procent, medan motsvarande siffra för Göteborg var 4,75 procent och för Malmö 5,30 procent.