17 maj 2024
måndag, 05 maj 2014 15:55

Skanska bygger Biomedicums etapp 2

Skrivet av 
alt

Biomedicum. Skiss: Berg Arkitektkontor/Arkitektfirmaet C.F. Møller

 

Skanska har slutit avtal med Akademiska Hus om att bygga ett laboratorium för medicinsk forskning på Karolinska Institutets Campus i Solna. Laboratoriet utgör Biomedicums andra huskropp. Kontraktssumman uppgår till cirka 400 Mkr, vilket inräknas i orderingången för Skanska Sverige för andra kvartalet 2014.

 

Det nya laboratoriet är andra etapp av Biomedicum, ett projekt som Skanska tog det första spadtaget i september förra året.

 

Biomedicum anläggs i den östra delen av Campus Solna i anslutning till det nya Universitetssjukhuset, på andra sidan Solnavägen. Här kommer Karolinska Institutet bedriva forskning inom olika vetenskapliga discipliner.

 

Etapp 2 är ett laboratorium med nio våningsplan om cirka 17 000 kvm. Hållbarhet står i fokus vid byggandet vad gäller såväl materialval som tekniska lösningar. Avsikten är att byggnaden ska certifieras enligt Miljöbyggnad, silvernivå.

 

Biomedicum blir ett av Europas största forskningslaboratorier med en yta om cirka 81 000 kvm när det står klart 2018. Här ska forskning från olika vetenskapliga discipliner samlas under ett tak. Anläggningen kommer att ha plats för cirka 1 700 forskare och övrig personal.

 

Byggnadskomplexet ska präglas av möten och byggs i fyra huskroppar omgärdade av ett gemensamt glasskal. Huskropparna möts i en åtta våningar hög ljusgård på 25 gånger 25 meter som ska utgöra husets centrala nav. Genom att huset endast får en entré stärks den samlande funktionen.

 

Biomedicum är Karolinska Institutets och Akademiska Hus största enskilda projektsatsning någonsin till en kostnad om totalt cirka 3,5 Mdr kr. SF