17 maj 2024
onsdag, 09 april 2014 11:14

Chipperfield vann tävlingen Nobel Center

Skrivet av 
alt
Det nya Nobel Center blir en massiv guldglänsande byggnad.

 

alt

Den nya Nobelsalen.

 

alt

En av utställningshallarna.


En enig tävlingsjury har utsett David Chipperfields och Christoph Felgers mässingsbyggnad till vinnare i arkitekttävlingen om Nobel Center. Därmed vann inte Gert Wingårdhs och Celsings förslag juryns gillande.

Det vinnande förslaget ska bli ett underlag för en detaljplan som Stockholm stad avser att hålla samråd kring under hösten 2014. Målet är att påbörja byggnadsarbetet under 2015. Enligt den preliminära tidplanen skulle det nya Nobel Center kunna slå upp dörrarna i december 2018.

 

Arkitektens formmässiga koncept bygger på fyra huvudsakliga idéer:

 

Nobelhuset

Som fristående solitär speglar Nobelhuset tanken om ett “hus” som en medborgerlig byggnad och ansluter på så vis till övriga institutioner i dess omedelbara närhet.

 

Nobelsalen

Nobelsalen är placerad högst upp i Nobel Center och erbjuder ett panorama över staden. Genom dess kröning av byggnaden, inte bara avseende arkitektoniska form utan också genom att skapa interaktion med omgivningen, etablerar den en närvaro i det offentliga rummet.

 

Nobelträdgården

Genom en stor allmän trädgård eller park binds Blasieholmens östra och västra strand samman och skapar ett nytt offentligt rum till stadens invånare.

 

Nobelstigen

Färdvägen som för besökarna från det allmänna markplanet upp till Nobelsalen länkar samman byggnadens alla programfunktioner – och på så vis fastställer det som Nobel Center handlar om – en dynamisk plats för möten, nya upptäckter och inspiration.

 

Enligt juryns utlåtande har förslaget ett elegant, tidlöst och vackert yttre uttryck som på ett övertygande sätt kan symbolisera Nobelverksamheten. Samtidigt har det en lätthet och öppenhet som är tilltalande. Byggnaden har också en tydlig och god planstruktur som kan tillåta framtida förändringar och en vacker Nobelsal. Byggnadens slanka form och måttfulla fotavtryck, skapar goda möjligheter för behagliga utemiljöer på byggnadens alla sidor. Det kommer att kunna vara till glädje inte bara för besökare till Nobel Center utan även för dem som söker sig till Blasieholmen för att besöka Nationalmuseum eller för en promenad i det vackra stadsrummet.

 

David Chipperfield Architechts är ett internationellt erkänt arkitektkontor och har stor erfarenhet av kulturhistoriska miljöer.

 

– Vi är oerhört glada och stolta över att ha blivit utvalda som arkitekter för Nobel Center. Vi ser fram emot att samarbeta kring utvecklingen av en byggnad som speglar Nobelprisets värden såväl som stockholmarnas höga förväntningarna, säger David Chipperfield i ett pressmeddelande.

 

Det var en enig jury bakom beslutet att utmämna David Chipperfield Architects Berlin till vinnare av tävlingen om det nya Nobel Center intill Nationalmuseum. Motiveringen "en elegant, tidlöst och vackert yttre uttryck" som på sedvanlig hyperbolisk pressreleaseprosa "har den upphöjda elegans som kan förknippas med nobelpriset".