30 april 2024
torsdag, 13 mars 2014 18:47

DTZ: Utländska marknader lockar svenskt kapital

Skrivet av 
alt

Karin Witalis, Head of Research på DTZ i Sverige.


Den övervägande delen av allt svenskt kapital som investerats i kommersiella fastigheter har investerats i hemmamarknaden de senaste tio åren. En summering genomförd av DTZ visar dock att en växande ström av svenskt kapital har placerats på utländska marknader under samma period. Sedan 2004 har investeringar för cirka 70 Mdr kr skett utanför Sveriges gränser. Detta utgör 12 procent av det totala svenska kapitalet direktinvesterat i fastigheter. En växande andel, närmare två tredjedelar av dessa investeringar, har gjorts de senaste fem åren.

 

Huvudfokus för svenska investeringar över gränserna har varit Europa (84 procent), särskilt Finland och Norge, Tyskland och Storbritannien, men även USA (13 procent).

 

– De senaste fem åren har USA varit den tredje största investerarmarknaden utanför Sverige för svenskarna, med volymer på sammanlagt cirka 8 Mdr kr, spritt över ett antal amerikanska städer. Det har också skett svenska investeringar i Kina, säger Karin Witalis, Head of Research på DTZ i Sverige.

 

Kontor står normalt för hälften av investeringarna i fastigheter. Bland svenska investerare utomlands utgör dock andelen endast 30 procent. Istället dominerar detaljhandelsfastigheter med över 40 procent.

 

Nigel Almond, Head of Strategy Research för DTZ kommenterar:
– Allt sedan 2009 har institutioner ökat sin aktivitet i utlandet samtidigt som börsnoterade bolag och privata investerare har varit mindre aktiva. Privata fastighetsfonder var den största kategorin av utlandsinvesterare före finanskrisen. Aktiviteten har även ökat bland ”corporates”, vilket IKEA:s expansion i utlandet är ett bra exempel på”.

 

Aktiviteten på köparsidan berättar dock bara halva sanningen. Svenska investerare har också varit aktiva på säljsidan. Under åren 2004-2008 var svenska investerare i regel nettosäljare utomlands. Under perioden 2009-2013, med undantag av år 2012, var svenskarna nettoköpare utomlands.