30 april 2024
onsdag, 12 mars 2014 18:44

Avtal klart för Hammar i Kristianstad

Skrivet av 
alt

C4 shopping ska bygga 77 000 kvm handel i Kristianstad.


Kristianstads kommun och C4 shopping är överens om en fördelning av kostnaderna för etableringen av ett handelsområde vid Hammmarshus. Priset som C4 Shopping ska betala till kommunen blir 116,7 Mkr.

 

I den nya detaljplanen, som godkänts av byggnadsnämnden och nu går vidare till kommunfullmäktige för antagande i april, har stor vikt lagts vid trafiklösningarna för det nya område, som planeras att omfatta totalt omkring 77 000 kvm handel och upp till 400 bostäder. Målsättningen är att den första etappen med shoppingcenter och livsmedelsbutik i Hammar stå klar att öppna hösten 2016.

 

Det föreslagna exploateringsavtalet innebär att C4 shopping förbinder sig att betala 102,5 Mkr för utbyggnaden av området runt handelscentret. Exploateringsbidraget ska bekosta större delen av vägar, rondeller, gång- och cykelvägar, cykeltunnel, grönområden och belysning som ska anläggas.

 

Kommunen avsätter 46,5 Mkr för investeringarna, där den största posten är Hammarleden, som ska ta över trafiken från Blekingevägen genom Hammar. På så vis skapas en ny östlig infart till Kristianstad enligt intentionerna i den fördjupade översiktsplanen ”Kristianstad växer” 2009.