2 maj 2024
fredag, 31 januari 2014 16:57

Skanska byggde årets Super Bowl-arena

Skrivet av 
alt

Skanskas MetLife Stadium i New York rymmer drygt 82 500 platser.

 

I söndags spelades Super Bowl (finalmatchen inom USA:s nationella liga i amerikansk fotboll, NFL) på MetLife Stadium i New York, en av USAs största arenor, byggd av Skanska. Bygget av den mer än 200 000 kvm stora arenan påbörjades 2007. Tre år senare, på budget och fem månader före utsatt tid, var stadion klar, innehållande 3 200 skräddarsydda betongelement, 82 500 sittplatser, 52 barer med 1 202 ölkranar och 15 000 p-platser.

 

Super Bowl, som i år spelas mellan Denver Broncos och Seattle Seahawks, är USAs mest sedda TV-sändning med mer än 100 miljoner tittare och Skanska har haft mycket arbete med att se till att arenan, som till vardags är hemma-arena för de båda NFL-lagen New York Jets och New York Giants, är i absolut toppskick inför matchen. 

 

– Vi är otroligt stolta över att ha byggt MetLife Stadium och att Super Bowl spelas där. Att gå på en match i NFL är en verklig upplevelse och Super Bowl är en folkfest långt utanför arenan. Att få vara med och bidra till det är ett hedersuppdrag, säger Karin Lepasoon, vice vd Skanska AB.   

 

MetLife Stadium är en av de största arenorna inom NFL, ligan för den amerikanska fotbollen, och rymmer mer än 82 500 sittplatser. Stadion ersatte en äldre arena, New Meadowlands Stadium, som var hälften så stor. Skanska deltog även i det bygget 1974.

 

MetLife Stadium är också ett resultat av ett mycket medvetet arbete för att minska miljöpåverkan. Trots att den är dubbelt så stor som den tidigare arenan konsumerar den 30 procent mindre energi och 25 procent mindre vatten. I samband med bygget återvändes 82 procent av allt avfall.

 

Skanska har även byggt Gilette Stadium åt New England Patriots, Reliant Stadium åt Houston Texans och LP Field åt Tennessee Titans.