3 maj 2024
måndag, 27 januari 2014 19:57

Protest mot Goldman Sachs köp av dansk energijätte

Skrivet av 
alt

Dong är världens största operatör av havsbaserade vindkraftsparker.

 

Över 100 000 danskar har nu protesterat på internet mot att den danska staten ska tillåta att den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs får köpa in sig i den statskontrollerade energikoncernen Dong Energy, som är världens största operatör av havsbaserade vindkraftsparker. Bolaget prospekterar även för olja och naturgas i Nordsjön.

 

Men Dong har förlorat stora pengar, cirka 8 miljarder DKR under de två senaste åren.

 

I oktober 2013 blev det klart Goldman Sachs Group Inc. ska förvärva 19 procent av aktierna i Dong Energy A/S för 8 miljarder DKR. Därutöver har de danska pensionsfonderna ATP och PFA förbundit sig att köpa aktier i Dong för 2,2 miljarder DKR och 800 miljoner DKR för 5 procent respektive 2 procent av aktierna.

 

I affärerna har de nya investerarna en option att sälja sina innehav till regeringen före år 2017, och fram till det årtalet får den planerade börsintroduktionen Dong inte äga rum.

 

Försäljningarna är inte klara, men de ska behandlas i Folketingets finansutskott under torsdagen.

 

Kritikerna menar att Goldman Sachs tänker äga aktierna via skatteparadis, vilket gör att staten går miste om skatteintäkter på utdelning och vinster. Det befaras också att Goldman Sachs, som genom sin ägarandel i Dong om cirka 19 procent, får för stor makt över bolaget genom sin vetorätt.