28 april 2024
fredag, 17 januari 2014 18:26

MER skapade aktivitetsbaserat kontor åt Försäkringskassan

Skrivet av 
alt

Försäkringskassan nya huvudkontor, ägt av Vasakronan, om 34 000 kvm, har blivit ett aktivitetsbaserat kontor, skapat av MER.

 

alt

Lokalerna har medvetet utformats med en funktionell industrikänsla.

 

alt

Kontoret har fått ett väl synligt kafé.

 

MER Solution har i samarbete med systerföretaget ETTELVA Arkitekter förädlat de lokaler som Vasakronan hyr ut till Försäkringskassans huvudkontor i Telefonplan, Stockholm.


Huset som rymmer det nya Försäkringskassan är kulturhistoriskt skyddad mark. Byggnaden är en del av Ericssons gamla telefonfabrik och ritades av arkitekt Ture Wennerholm på 1930-talet.


MERs uppdrag bestod i att analysera hur lokalerna bäst kunde anpassas för en aktivitetsbaserad kontorslösning. Ett arbete som mynnat ut i en attraktiv arbetsplats med ett helt nytt designkoncept. Därmed skapades också ett av Sveriges största aktivitetsbaserade kontor i en av Stockholms industri- och kulturhistoriskt mest värdefulla byggnader.

 

Det nya huvudkontoret omfattar 24 000 kvm och inrymmer cirka 1 300 arbetsplatser samt två gemensamhetsytor i en del av Ericssons gamla telefonfabrik, ritad av Ture Wennerholm på 1930-talet.

 

MERs uppdrag bestod i att analysera hur lokalerna bäst kunde anpassas för en aktivitetsbaserad kontorslösning. Ett arbete som mynnat ut i en attraktiv arbetsplats med ett helt nytt designkoncept.

 

– Huset är ett av de främsta exemplen på en konsekvent genomförd funktionalistisk industribyggnad av högsta kvalitet. Att få arbeta med omvandlingen av denna byggnad har varit en mycket stimulerande uppgift, säger Yusuf Pekats, ansvarig arkitekt på ETTELVA.

 

Vid utformningen gjordes ett medvetet val att ta tillvara på industrikänslan, exempelvis med synliga installationer.

 

Ansvariga arkitekter på MER har varit Anne-Li Burman och Lena Ahlberg, båda med lång erfarenhet av att arbeta med aktivitetsbaserade kontor och dess föregångare ”flexkontor”.

 

Förutom en mängd olika slags arbetsplatser innehåller lokalerna löpband för möten, vilrum, bibliotek och inomhusträdgård. Medarbetarna har ingen fast arbetsplats, däremot en ”hemvist” med ett personligt skåp, projektbord och mötesrum samt olika zoner för koncentrerat eller mer aktivt arbete.