28 april 2024
torsdag, 16 januari 2014 19:52

Swedavia satsar 13 Mdr i Arlanda

Skrivet av 
alt

Swedavia investerar stora belopp på att bygga ut Stockholm Arlanda Airport.

 

Swedavia har fastställt inriktningen för Stockholm Arlanda Airports fortsatta utveckling för de kommande 30 åren. Den nya utvecklingsplanen innehåller åtgärder för att öka kapacitet, effektivitet och upplevelse för flygplatsens kunder och innefattar investeringar om 13 Mdr kr.

 

Idag reser nära 21 miljoner på årsbasis via flygplatsen och resenärstillväxten förväntas öka ytterligare. År 2040 beräknas antalet ha stigit till närmare 35 miljoner, vilket motsvarar en ökning på i genomsnitt drygt 2 procent per år.

 

– Det här är ett mycket stort steg i utvecklingen av Airport City Stockholm. Vi räknar med att hela 50 000 arbetstillfällen kommer att finnas i flygplatsstaden år 2030. Det innebär att Airport City Stockholm kommer att bli ett av Sveriges viktigaste tillväxtområden, säger Kristina Alvendal, vd för Airport City Stockholm.

 

Den långsiktiga planen består av ett antal olika etapper, varav den första av dessa omfattar en tioårsperiod och cirka 7 Mdr kr. I denna plan ingår bland annat en ny pir i Terminal 5, och utbyggnad av säkerhetskontrollen och ett antal kommersiella ytor i terminalen.

 

I en senare etapp ska kontorsfastigheter växa fram i anslutning till flygplatsen, bland annat Sky City Office One om 15 000 kvm.