28 april 2024
onsdag, 15 januari 2014 18:50

Areim storköper Trygg Hansa-huset

Skrivet av 
alt
Areim Fond II köper Trygg-Hansas huvudkontor.

 

alt

Dan Törnsten, vd Colliers i Sverige, har genomfört, tillsammans Robert Treutiger, en av Colliers största affärer i Sverige.

 

alt

I försäljningen ingår ett projekt om 7 600 kvm BTA, signerat Gert

Wingårdh.

 

Fastighetsfonden Areim II köper Trygg-Hansas kontorsfastighet, Brädstapeln Fastighets AB, på Fleminggatan 18, Stockholm. Fastigheten som är Trygg-Hansas huvudkontor, omfattande 36 000 kvm BTA, uppfördes 1976 och genomgick en ombyggnad år 2003. Sedan år 2007 ägs Trygg-Hansa/Codan av brittiska RSA Insurance Group.

 

Enligt överenskommelsen tar Areim även över planarbetet för en eventuell nybyggnation i hörnet Fleminggatan/Scheelegatan. Trygg-Hansa kommer att stanna kvar som hyresgäster i minst fem år.

 

I transaktionen har Colliers International och advokatfirma Vinge varit rådgivare för Trygg-Hansa.

 

Försäljningen, som påbörjades efter sommaren, har genererat flera intressenter till fastigheten. Det har dock varit färre internationella investerare än förväntat, vilket delvis kan ha med fastighetens korta avtalstider att göra. Internationella investerare tittar mer på kassaflödet än på fastighetens potential och läge.

 

– Vi är väldigt stolta över att ha genomfört denna transaktion under hösten, dels för att det är en spännande fastighet att få jobba med och för att vi haft en väldigt snäv tidplan att förhålla oss till. Det är också positivt att se bankernas inställning till finansiering som stärker de tendenser vi sett till ökade finansieringsmöjligheter, säger Robert Treutiger, affärschef för transaktion inom Colliers.

 

I en kommentar kan sägas att äntligen lyckades Colliers sälja Trygg-Hansa-huset med en värdefull projektfastighet. I ett samtal med Dan Törnsten, vd Colliers i Sverige, berättar han att han redan år 2006 började med att projektutveckla Trygg-Hansa-huset. Det senaste projektförslaget, undertecknat av Gert Wingårdh, omfattar ett 13 våningar högt hus om 7 600 kvm BTA, vilket stadsbyggnadskontoret kommer ta ställningen under Q 3 2014.

 

Försäljningen av Trygg-Hansa-huset, vilken Törnsten har initierat, är stor. Fastighetsaktien bedömer köpeskillingen till cirka 2,35 Mdr kr. Affären är dock inte största som Törnsten har genomfört. Utan han nämner att försäljningen i juni 2007 av Globen City, omfattande fyra fastigheter om 114 000 kvm. I denna försäljning, som även omfattande ICA:s huvudkontor, Starboxen 3 i Solna om 18 000 kvm, betalade köparen Carlyle med Thomas Lindström drygt 3 Mdr kr. Carlyles rådgivare i affären var förutom Colliers även Tengbom, TP Group och Linklaters. Säljare var Goldman Sachs Whitehall Funds.

 

Men åter till Trygg-Hansa-huset. Det är glädjande att det är Areim Fund II som köper, eftersom fonden har mycket starka och långsiktiga utländska investerare som GIC (Government of Singapore Investment Corporation), tyska Allianz Real Estate och den holländska pensionsfonden APG (Algemene Pensioen Groep), men även svenska Fjärde AP-fonden.

 

Areim, som grundades 2003 av Leif Andersson, förvaltade före förvärvet 5 kontorsfastigheter och cirka 60 handelsfastigheter. Areim Fond I, startades 2007 och stängdes 2012 med en kapitalbas om 2,1 Mdr kr, medan köparen Areim Fond II, som stängdes i juli 2013, har en kapitalbas om 2,8 Mdr kr, med investeringsvolym om cirka 7 Mdr kr. SF