27 april 2024
onsdag, 08 januari 2014 20:55

Uppsala kommun köper Ulleråker för 1,8 Mdr

Skrivet av 
alt

– Förvärvet av Ulleråkerområdet är en del i att förverkliga målet om 3 000 nya bostäder per år, säger Fredrik Ahlstedt (M) kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

 

alt

– Kapitalet som vi nu frigör kommer vi att använda för att delfinansiera om- och nybyggnationerna på Akademiska sjukhuset, säger Erik Weiman (M), ordförande för landstingsstyrelsen i Uppsala.

 

Landstinget i Uppsala säljer Ulleråkersområdet i Uppsala till Uppsala kommun. Det överenskomna priset uppgår till drygt 1,8 Mdr kr och har satts utifrån en extern marknadsvärdering. Överlåtelsen av marken sker den 1 mars 2014.

 

För kommunens del är förvärvet en del i att förverkliga målet om att bygga 3 000 nya bostäder per år och för landstingets del innebär affären att det frigörs kapital för att delfinansiera om- och nybyggnationerna på Akademiska sjukhuset. Den mark som säljs omfattar sammanlagt 774 000 kvm, varav drygt hälften bedöms vara lämplig att bebygga.

 

Landstinget är en av de största mark- och fastighetsägarna i Ulleråkerområdet. Större delen av den medicinska verksamhet som tidigare bedrivits har idag flyttat eller avvecklats. De lokaler som Landstinget har fortfarande verksamhet i ska i fortsättningen att hyras av kommunen.

 

Enligt strukturplanen ska det uppföras hyres- och bostadsrätter i flervåningshus i Ulleråker. Uppskattningsvis blir det mellan 6 000 och 8 000 lägenheter, varav cirka 30 procent förväntas bli hyresrätter. Det planeras också ett lokalt centrum med handel och utvecklad service.

 

Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala arbetar för närvarande med ett planprogram för Ulleråkerområdet. Planen beräknas vara klar för godkännande våren 2015. Därefter kommer detaljplaner att tas fram och marken erbjudas till entreprenörer på marknaden, vilket förväntas kunna ske under 2017.