2 mars 2024
lördag, 14 december 2013 20:28

Barkarby blir regional knutpunkt

Skrivet av 
alt

Barkarby station blir Stockholm Väst – en knutpunkt för tåg, pendeltåg, buss och tunnelbana.

 

Idag är Barkarby en station med relativt få på- och avstigande, men inte så länge till. Om några år kommer Barkarby station att förvandlas till Stockholm Väst – en knutpunkt för både tåg, pendeltåg, buss och tunnelbana (formellt beslut om tunnelbanan fattas i kommunfullmäktige våren 2014). Samtidigt växer den nya stadsdelen Barkarbystaden fram på områdets gamla flygfält. Där kommer det att byggas minst 5 000 bostäder och 6 000 arbetsplatser.


Men redan den gångna helgen var det premiär för Barkarby som regionaltågsstation. Fem avgångar från Ludvika till Stockholm kommer varje helg att stanna i Järfälla. Och om några år blir Barkarby station Stockholm Väst, med betydligt fler tågstopp. Det är Tågkompaniet som har startat en ny sträcka mellan Ludvika och Stockholm, via bland annat Fagersta Västerås och Enköping, med ett stopp i Barkarby.


– Det är väldigt kul att utvecklingen av Barkarby till station Stockholm Väst nu börjar ske. Barkarby håller på att bli en ny superpunkt med regionaltåg, pendeltåg, tunnelbana samt lokal- och regionalbussar. Inom några år har Barkarby norra Stockholms mest attraktiva läge, säger Cecilia Löfgreen, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla kommun.