3 maj 2024
lördag, 05 oktober 2013 16:37

Hårda domar i Spaniens största muthärva

Skrivet av 
alt

Antonio Roca flyttade många hundra miljoner euro i mutpengar till skatteparadis.

 

Cirka 50 personer har dömts i en stor korruptionsskandal med centrum i den spanska turistorten Marbella.

Fallet, som omfattar mutor, fastighetsbedrägerier och penningtvätt till skatteparadis, har resulterat i många fällande domar, för bland annat högre tjänstemän i Marbellas stadsförvaltning.

Det hårdast straffet fick Antonio Roca, före detta stadsbyggnadschef i Marbella, som dömdes till fängelse i 11 år samt till rekordböter om hela 240 MEUR, cirka 2,1 Mdr kr. Straffet blev högt för Rocca och det hjälpte inte att han år 2012 efterskänkte fastigheter till ett värde om 30 MEUR till Marbella kommun.

 

Även två av Marbellas tidigare borgmästare, Julian Munoz och Marisol Yagüe, dömdes till fängelse i sex respektive två år

 

Sammanlagt har 85 män och kvinnor varit åtalade, i det som sägs vara den största korruptionshärva i Spaniens historia.

Roca, som blev Marbellas stadsbyggnadschef under 1990-talet, blev en av Spaniens rikaste män innan han anklagades för hjärnan bakom den stora korruptionen. Han utnämndes till stadsbyggnadschef av borgmästare Jesus Gil, som dog 2004. Roca anses vara ansvarig för att byggboomen urartade i Marbella.

 

Det vanligaste brottet i korruptionshärvan har varit att stora bygglov har beviljats efter att tjänstemän på stadsbyggnadskontoret i Marbella i många år har erhållit välfyllda kuvert med kontanter.

 

I en kommentar kan sägas att den spanska muthärvan i Marbella, nu följs av många fler. I spanska medier talas nu om mängder av illegala hus som till exempel i Costa del Sol och Valle del Guadalhorce.