2 maj 2024
lördag, 28 september 2013 10:06

Wiklander anmäls för korruption

Skrivet av 
alt
Anders Wiklander är nu anmäld för trolöshet mot huvudman.

 

Årsstämman i Norrporten har beslutat att anmäla sin förre vd Anders Wiklander för trolöshet mot huvudman. Norrporten, som ägs av Andra och Sjätte AP-fonden, säger nu att det har framkommit fakta att Anders Wiklander själv år 2004 har tecknat ett pensionsavtal, värt 10 Mkr, utan styrelsens eller ekonomichefens vetskap. Denna anmälan har skickats till Riksenheten mot korruption. Samtidigt med denna anmälan har styrelsen i Norrporten beslutat att inte bevilja Wiklander ansvarsfrihet.

 

Till Ekot och SVT:s Rapport säger Norrportens styrelseordförande Bo Magnusson:

– Det gjordes en omfattande intern utredning. Men efter den så konstaterade vi i styrelsen att vi själva inte kunde bedöma huruvida det kunde finnas någon brottslig handling bakom oklarheterna och därför valde vi att lämna över utredningen till åklagaren som sedan valde att inleda en förundersökning.

 

I en kommentar kan sägas att Wiklander tillsammans med Norrportens förre styrelseordförande Jan Kvarnström betraktade Norrporten som sitt egna bolag utan statliga ägare och riktlinjer.

 

Det hade även varit till fördel om ägaren Sjätte AP-fonden hade haft en regelansvarig under den tid då Erling Gustafsson var vd för Sjätte AP-fonden. Gustafsson tvingades avgå år 2010 då han fick hård kritik efter E24:s avslöjande att hans särbo Åsa Rödén fick ett toppjobb i ett av pensionsfondens portföljbolag Xeratec, ett bolag som senare gick i konkurs. På den tiden gjorde Gustafsson precis som han ville.

 

Orsaken till det tysta samförståndet mellan Norrportens styrelse och vd Gustafsson för ägarbolaget, är enligt min mening, att det är högst sannolikt att Kvarnström, med understöd av Gustafsson, tillsammans med Wiklander, betraktade Norrporten som om bolaget fortfarande var börsnoterat. Så var ägarkulturen på den tiden, vilket även ledde till att Wiklander kunde förvärva en mycket stor aktiepost i Norrporten, särdeles förmånligt, i samband med att bolaget avnoterades 2000/2001.

 

Men nu får leva i förhoppningen att det finns en ny ägarkultur i Norrporten eftersom bolagets styrelse har inrättat en så kallad compliance-funktion för dess verksamhet. Compliance (franska – överensstämmelse) innebär att lagar, regler och policys ska efterlevas.

 

Därför kan kanske landets skattebetalare hoppas att det har blivit bättre i Norrporten. Under 2012 deklarerade Anders Wiklander en inkomst på över 15 Mkr. Norrportens nye vd Jörgen Lundgren har en lön om 3,9 Mkr per år, vilket är en fast årslön utan några rörliga delar eller bonusar. SF