5 maj 2024
måndag, 16 september 2013 17:47

Bolånekrisen i Israel liknar den svenska

Skrivet av 
alt

First International Bank Tower i Tel Aviv.

 

Med anledning av att IMF, Internationella valutafonden/International Monetary Fund, har varnat Sverige för de växande bolånen och hushållsskulderna, är det intressant att de här problemen är kanske större i Israel.  I Sverige infördes först bolånetaket – men nu undersöker Finansinspektionen och Riksbanken om det ska införas ett amorteringstvång på bolån eller andra åtgärder för att dämpa skuldökningen.

 

Bolånekrisen i Israel liknar den svenska. Mellan 2008 och 2012 ökade genomsnittliga priset på bostäder i Israel med cirka 54 procent, medan den genomsnittliga hushållsinkomsten ökade med endast 20 procent, enligt nyhetsbyrån Israel Hayom.

 

Under nuvarande omständigheter kan en ekonomisk kris med stigande räntor innebära att det införs för ambitiösa amorteringsplaner, vilket snabbt kan skapa en bolånekris i Isreal.

 

Om ekonomin slutar växa kan det sluta med kollaps menar Bank of Israel. Amorteringarna ska ha ökat till 31 procent av låntagarnas inkomster från 23 procent för tre år sedan.

 

Sannolikt är, att i ett scenario med sjunkande bostadspriserna, säger Bank of Israel, blir det svårt för bankerna att skyndsamt sälja ett relativt stort antal fastigheter med nödlidande panter. SF