5 maj 2024
söndag, 15 september 2013 14:53

HLT formger Kirunas nya stadshus

Skrivet av 
alt

Kirunas nya stadshus ska stå klart hösten 2017.

 

Kiruna ritas om och en av stadens mest kända silluetter, det K-märkta stadshuset från 1963, får en ersättare. Henning Larsen Architects (HLT) tillsammans med Tema, WSP och UIWE var det arkitektteam som vann tävlingen om det nya stadshusets utformning.

 

Stadshuset om cirka 9 700 kvm blir en samlingspunkt för staden, som knyter an till Kirunas särskilda karaktär, kultur och historia. Här sammankopplas väl förankrat folkstyre och rika traditioner med en vision om en dynamisk politisk, social och kulturell mötesplats.

 

Husets runda form rymmer en inre byggnadsvolym, Kristallen, som är stadshusets hjärta. Kristallen består av utställningsrum, politiska rum och offentliga rum som är staplade på varandra likt en gyllene skulptur upp igenom byggnaden. 

 

I tätt samarbete med teamet har Tema utformat utemiljön. Stadshusets torg är en direkt förlängning av Stadshusets karaktär som en urban samlingspunkt.

 

Markmaterial av ljus natursten i en mönsterläggning likt trianglar, som tillåts resa sig upp från marken likt isflak, skapar en spännande utemiljö.

 

Byggstart sker i maj nästa år, inflyttning i Stadshuset beräknas ske i oktober 2016 och färdigställande mark i september 2017.