4 maj 2024
måndag, 09 september 2013 15:35

Sverige har fått en Bokriskommitté

Skrivet av 
alt

Bokriskommittén består av från vänster: Klas Eklund, (ordf.), Tor Borg, Ulrika Francke, Björn Hesselgren, Hans Lind, Sonny Modig, Barbro Wickman-Parak och Olle Zetterberg.

 

På uppdrag av Fastighetsägarna Sverige samt handelskamrarna i Stockholm, Göteborg och Malmö har det bildats en Bokriskommitté. Skälet till att kommittén har bildats är den allt sämre fungerande bostadsmarknaden, främst i de dynamiska tillväxtregionerna.

 

Det byggs för lite i Sverige, och det finns alldeles för få hyresrätter. Vita hyresrätter är extremt svåra att få tag på. Omsättningen i bostadsbeståndet är låg.

 

Vidare har det låga bostadsbyggande medverkat till att driva upp bostadspriserna. I storstadsområdena har de stigit dramatiskt de senaste 15 åren. I Stockholm är snittpriset för en etta i dag 1,6 Mkr med krav på kontantinsats på minst 240 000 kronor.

 

Höga bostadspriser har i sin tur drivit fram en hög och stigande skuldsättning för många hushåll. Unga människor kommer inte in på bostadsmarknaden om de inte har kontakter eller rika föräldrar.

 

Inflyttning till tillväxtområden, där jobben finns, försvåras. Utländska experter har svårt att skaffa bostad och de är därför inte alltid villiga att komma hit. Även flytt inom samma stad kan vara svårt. Detta bromsar tillväxten i storstadsregionerna och därmed i hela landet.

 

Bokriskommittén kommer att lägga fram en slutrapport nästa sommar, inför riksdagsvalet. Kommittén kommer att organisera en hearing om dess förslag i Almedalen. Där hoppas kommittén på en konstruktiv debatt med riksdagens partier. Inför valet vill väljarna och näringslivet ha besked om hur bostadskrisen ska lösas. Kommitténs konkreta förslag kommer förhoppningsvis att ge de olika partierna idéer och underlag till hur bostadsförsörjningen i Sverige kan fungera bättre.

 

Bokriskommitténs ordförande är Klas Eklund, seniorekonom SEB. Ledamöter är Tor Borg, chefekonom SBAB, Ulrika Francke, vd Tyréns, fd  stadsbyggnadsdirektör i Stockholm, Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, KTH, Sonny Modig, bostadsutredare och debattör, Barbro Wickman-Parak, fd vice riksbankschef, Olle Zetterberg, vd Stockholm Business region. Kommitténs sekreterare är Björn Hasselgren, teknologie dr, KTH.