4 juni 2023
söndag, 08 september 2013 18:10

Stockholms Hamnar inviger solceller

Skrivet av 
alt

– Vi är stolta att Stockholms Hamnar nu har en solcellsanläggning som nära på fördubblar Stockholms stads totala solcellskapacitet, sa Sten Nordin (M), Stockholms finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande, när Stockholms Hamnar invigde sin nya anläggning.

 

Nu är Stockholms Hamnars första, och Stockholms största solcellsanläggning i drift på taket till Magasin 6 i Frihamnen. Invigningen skedde i fredags i närvaro av Sten Nordin (M), Stockholms finansborgarråd och Helena Bonnier (M), ordförande i Stockholms Hamnar.     

 

Anläggningen levererar cirka 180 000 kWh per år vilket motsvarar årsenergibehovet för tio nybyggda villor. Samtidigt fördubblas Stockholms stads produktion av solel eftersom anläggningen ger nästan lika mycket ström som stadens övriga 21 solcellsanläggningar tillsammans.

 

De 919 solpanelerna täcker en yta på 1500 kvm på taket till Magasin 6, som totalt omfattar 40 000 kvm arkiv, lager och kontor. Cirka 15 procent av byggnadens totala, årliga elbehov kommer nu att täckas av solenergi.

 

– Miljösatsningen är unik eftersom det är första gången en solcellsanläggning går ihop ekonomiskt. Priset på solceller har sjunkit så mycket att vi för första gången kan räkna med att kunna producera elektricitet till en kostnad som kan konkurrera med inköpspriset. Solelen kommer att kosta 75 öre per kilowattimme under sin beräknade livslängd på 20-30 år, vilket är ett lägre pris än det vi idag betalar för ”vanlig” el, säger Viktor Axelsson, utvecklingsansvarig för fastigheter på Stockholms Hamnar.