4 maj 2024
torsdag, 05 september 2013 20:22

CBRE: Allt fler utomeuropeiska köpare

Skrivet av 
alt

Daniel Andersson, Head of Capital Markets på CBRE i Sverige.

 

Den sammanlagda transaktionsvolymen för kommersiella fastigheter i Europa steg med 6 procent till 32,6 miljarder euro som mellan första och andra kvartalet i år. Jämfört med motsvarande period i fjol var ökningen 22 procent. Det är den högsta siffran för andra kvartalet sedan 2007 (före finanskrisen). Det rapporterar CBRE. Investerare från Nordamerika och Mellanöstern är de största drivkrafterna bakom den ökade aktiviteten på den europeiska kommersiella fastighetsmarknaden. Utomeuropeiska köpare stod under första halvan av 2013 för mer än en fjärdedel av alla transaktioner.

 

Mängden gränsöverskridande investeringar i Europa fortsätter att öka, både i absoluta termer och i proportion till den totala marknaden. Under årets sex första månader svarade utländska köpare för 44 procent av alla transaktioner (av värdet), jämfört med 40 procent under andra halvan av 2012. Vidare konstaterar CBRE att en betydande förändring har ägt rum gällande de gränsöverskridande fastighetsinvesteringarna, där inomeuropeiska investeringar (där köparen är från ett annat europeiskt land) endast stod för 16 procent av transaktionerna under första halvan av 2013. Andelen har legat stadigt runt 20 procent av marknaden under 2011 och 2012.


Daniel Andersson, Head of Capital Markets på CBRE i Sverige säger:

– Sverige har stått sig starkt och intresset från utomeuropiska investerare är stort. Jag tror vi kommer se betydligt fler investeringar av denna investerargrupp även i Sverige den närmaste tiden.