29 april 2024
måndag, 02 september 2013 16:12

DTZ: Stabila hyror – följt av tillväxt

Skrivet av 
alt

Karin Vitalis, DTZ Sweden, Associate Director, Head of Research.

 

Enligt DTZ:s rapport ”Property Times Stockholm” för årets andra kvartal, finns det för närvarande planerade kontor i Stockholm, för de kommande tre åren, motsvarande 2,6 procent av den totala stocken. Detta efter avdrag för kontorsytor som konverteras och får en annan användning. Samtidigt förväntas den svenska ekonomin enligt de senaste konsensusprognoserna växa med 1,5 procent i år och med 2,6 procent 2014, medan arbetslösheten ligger på 5,6 procent i Stockholm (7,6 procent i landet).

 

Med relativt få nya ytor och låg vakans på kontorsmarknaden, knappt 12 procent i Storstockholm och cirka 4 procent i city, bedöms hyresnivåerna för kontor i bästa läge hålla sig fortsatt stabila kring 4 850 kr/kvm/år på kort sikt, för att börja öka mot slutet av 2014.

 

Före sommaren meddelade SEB att banken har avbokat sina tidiga planer att flytta från CBD till Värtan, i utkanten av innerstaden, där banken hade en möjlighet att utveckla 120 000 kvm kontorsyta. Detta innebär att det för närvarande inte finns någon överhängande risk för att vakansgraden i city ska öka dramatiskt. För Värtan är det dock ett bakslag. Utveckling av SEB: s nya kontor skulle sannolikt ha verkat som startsignal för många andra kontorsprojekt.

 

För närvarande är det mer troligt att Värtan blir ett rent bostadsområde.