29 april 2024
fredag, 30 augusti 2013 15:44

Halmstad först ut i landet med plusenergiteknik

Skrivet av 
alt
I Halmstad byggs Sveriges första flerbostadshus med plusenergiteknik.

 

Halmstad Fastighets AB, HFAB, beslutar nu att starta produktionen av Sveriges första flerbostadshus med plusenergiteknik. Tekniken innebär att fastigheten varje år producerar mer energi än vad som förbrukas inklusive hyresgästens egen energiförbrukning. Anläggningen beräknas producera 36000kWH/år el, vilket ger ett årligt överskott på 6000kWh.

 

– Projektet med vårt och Sveriges första flerbostadshus med plusenergiteknik är spännande. Vi räknar med att kunna lära oss mycket som på sikt kan komma att användas vid renoveringar, nyproduktion och i löpande förvaltning, säger Marie Dellhag, fastighetsutvecklingschef på HFAB.

 

Hon fortsätter:
– Plusenergihuset kommer att ligga i Harplinge i Halmstads kommun. Inflyttning till de åtta lägenheterna med exceptionell låg energiförbrukning beräknas ske under 2014. Byggnaden är utformad för att, med hjälp av solceller på taket, varje år producera mer än energi som totalt under året förbrukas inklusive hushållens egen förbrukning. Inräknat är värme, varmvatten, fastighetsel och hushållsel.
 
HFAB:s plusenergikoncept innebär: 1. Ett välisolerat passivhus med god täthet samt ett energieffektivt ventilationssystem. Exempelvis är varje entré i lägenheterna försedda med en luftsluss som under vinterhalvåret dämpar värmeförlusterna då ytterdörren öppnas. 2. Energieffektiv värme- och varmvattenproduktion via värmepump. 3. Elenergieffektiv fastighetsutrustning, där valet har fallit på LED-ytterbelysning, energieffektiva cirkulationspumpar och fläktar. 4. Elenergieffektiv utrustning i lägenheterna vilket ger låg förbrukning av hushållsel. 5. Vitvaror samt belysning har valts ut med stor omsorg. Belysningen i kök, badrum och hall är en typ av LED-teknik.

6. Solkraftanläggning på taket som på årsbasis täcker byggnadens totala energibehov.