29 april 2024
torsdag, 29 augusti 2013 17:11

Grekiska fastigheter för 175 Mdr kr ska privatiseras

Skrivet av 
alt

EU vill privatisera 80 000 offentliga byggnader i Grekland.

Bilden ovan: Hellenska parlamentet i Athen.

 

Nu förbereder tjänstemän inom Eurozonen att sälja ut grekiska offentliga fastighetstillgångar för cirka 20 miljarder euro, cirka 175 Mdr kr. Privatiseringen av offentliga grekiska fastighetstillgångar ska ske genom en försäljning till ett nybildat holdingbolag med säte i Luxemburg.

 

Enligt engelska medier finns planerna i en rapport från European Stability Mechanism (ESM) som är eurozonens räddningsfond med ett program som omfattar 500 miljarder euro, cirka 4 363 Mdr kr, och som har som syfte att hantera skuldkrisen i Grekland. Men redan nu har räddningsfonden ESM stött på motstånd från Hellenic Republic Assets Development Fund, vars främsta mål har att mildra förpliktelserna till de stora långivarna.

 

Fonden ESM har som en plan att holdingbolaget i Luxemburg ska ha befogenhet att förvalta fastighetsbeståndet oberoende av grekisk statlig inblandning, inklusive rätten att kapitalisera de offentliga grekiska fastighetstillgångarna till kontanter.

 

Tidigare i år fick ESM i uppdrag av euroområdet finansministerier att lägga fram ett betänkande till en trojka av de grekiska långivarna. Dessa tre är, Internationella valutafonden, Europeiska centralbanken (ECB) och Europeiska kommissionen.

 

När Grekland fick ett andra räddningspaket för 18 månader sedan, har nämnda trojka beräknat genomförda privatiseringar av statliga grekiska fastighetstillgångar till 9,2 miljarder euro till årsskiftet 2013/2014 och till 19 miljarder euro år 2015.

 

Men denna plan har misslyckats eftersom blott 3,2 miljarder euro beräknas vara privatiserade grekiska fastighetstillgångar fram till kommande årsskifte och endast 8,7 miljarder euro till år 2015.

 

EU:s program för att privatisera Greklands offentliga fastighetstillgångar omfattar totalt cirka 80 000 statligt ägda byggnader, turistanläggningar och markområden.

 

Nu har endast en handfull privatiseringar kunnat genomföras på grund av problem med ägarförhållanden, regler för otydliga zonindelningar samt oklara slutbesked från byggnadsantikvariska myndigheter. Nyligen avslöjade ESM att ett fyrstjärnigt hotell på Rhodos saknade bygglov, vilket innebar att ESM fick avbryta privatiseringen. SF