29 april 2024
onsdag, 28 augusti 2013 17:38

Dyrt att bygga i Sverige

Skrivet av 
alt
Det är dyrt att bygga i Schweiz, Danmark och i Sverige.

 

Enligt EC Harris Research har Hongkong den högsta byggkostnaden i världen, då priserna jämförs i euro. Men det är även dyrt att bygga i Schweiz, Danmark och i Sverige som toppar listan över de tio dyraste byggmarknaderna i världen. Däremot har byggkostnaderna sjunkit i Japan, främst beroende på devalveringar.

 

Byggkostnaderna har sjunkit något i Storbritannien under de senaste 12 månader, men Storbritannien har behållit sin position i rankingen som ett resultat av en kombination av ett svagt pund och en viss inflation på de europeiska marknaderna.

 

I Östeuropa har det skett stora prisförändringar under 2012/13. Kroatien, Bosnien och Hercegovina och Bulgarien har fallit stort i rankingen.

 

De lägsta byggkostnaderna i världen finns i Indien, Indonesien och i Vietnam, där byggkostnaderna är mellan 30 och 40 procent under de nivåer som finns i Storbritannien.

 

Förändringar i valutakurser har varit en viktig faktor då det gäller prisutvecklingen av byggkostnaderna under det senaste året. Det engelska pundet, japans yen och den australiska dollarn har minskat i värde med drygt 15 procent under det senaste året medan den schweiziska francen har stärkts med cirka 5 procent.

 

De tio högsta byggkostnaderna i världen är:1. Hongkong 2. Schweiz 3. Danmark 4. Sverige 5. Macau 6. Australien 7. Japan 8. Frankrike 9. Singapore 10. Belgien.